Lutovac: Art „Preplitanje“

dddd

Višeslojni projekat “P R E P L I T A NJ E” - HOMMAGE UROŠU TOŠKOVIĆU, teoretičara savremene umjetnosti dr Miluna Lutovca, koji je organizovan povodom dvije godine od umjetnikove smrti od 03. 03. 2021. do 19. 03. 2021. godine u Umjetničkoj galeriji “Velimir A. Leković” u Baru, od 11. do 24. maja 2021. godine biće predstavljen u KIC “Budo Tomović” u Podgorici.

kolaž 1

Kolaž: “Uroš na Obali”

Projekat “Preplitanje” dio je "žive umjetnosti" (live art), to jest, izraz postmodernih i tranzicijsko globalizujućih koncepcija: analize, sinteze i izvođenja interaktivnog odnosa "života" i "umjetnosti".
Prostor se, zahvaljujući Uroševim crtežima, izloženim instalacijama - “ostacima svijeta” (drvo, kamen, žica, krpa, plastika...), koje je izbacilo more na obalu i radovima autora projekta ovaploćuje kroz artefakt koji sam sebe izlaže.
Na Uroševim radovima dominira ekspresija i snaga - svjedočanstvo o jednoj neprekidnoj stvaralačkoj borbi, uz pomoć koje, iz arhetipskih slojeva izranja vrijeme - prije vremena. Možda nam se, ko će to znati, upravo na postavci “Preplitanje” pred očima pojavljuje prapostojbina Uroševog djela.

U dijalogu vidljivog i nevidljivog, u preplitanju performansa i omaža oplemenjenog instrumentalima rock grupe ‘AkademiA’, kao i u interakciji prisutnih posjetilaca, nastaje jedna nova radikalno drugačija postavka - postavka preplitanja.
(Izvod iz kataloga)
***

Cilj projekata "Preplitanje" bio je da se pored odavanja pošte velikom crnogorskom umjetniku uhvati dio “uspomene u nestajanju” (Hommage Tochkowitch) jer vrijeme zna da se poigra, kako sa živima, tako i sa mrtvima, i pokrene inicijativa za podizanje spomen obilježja Umjetniku. Naravno, nije se mislilo na bistu i sl. oblike estetske samodovoljnosti koji, iskreno se nadamo, pripadaju nekim prošlim vremenima, već se mislilo, kako se to, u jednoj od objava o Toškovićevom životu i djelu i pominje, na afirmaciju kulta mjesta na kojem je jedan umjetnik boravio i stvarao, a koje bi trebalo da bude oplemenjeno edukativnim sadržajima, radionicama otvorenog tipa, art-mobilnim paviljonima u okviru kojih bi stvaraoci grada Bara bili u neprekidnoj interakciji sa zaintersovanom publikom. Bio bi to model edukativnog turizma, to jest, edukativne turističke ponude i atrakcije.

tosko seans 23

Mlade generacije su pronicljive i njima ne treba priča šta će i na koji način u budućnosti proučavati već konkretna ulaznica u život koji bi bio nalik “otvorenom djelu”. Život kao “otvoreno djelo” pruža posmatraču uvjerenje da svijet u kojem on posmatra stvari oko sebe nije nikakav stečeni red koji mu garantuje konačna rješenja, nego je to svijet u kojem je on odgovoran saučesnik koji se mora kretati naprijed prema hipotetičkim i promjenljivim rješenjima, u neprestanoj negaciji postojećeg i u davanju novih prijedloga.

Kada je riječ o vizuelnoj kulturi naše obale, kao što sam ubijeđen da bi na novoj rivi z Sutomoru morala da nađe svoje mjesto “Spičanka”, to jest, spomenik ženi ovog kraja, sa svim znakovnostima koje nosi, mišljenja sam i da bi "Kosmički kamen", čudesni rad vajara Mija Mijuškovića, koji podsjeća na astrološki model iz kojeg se u ime čovječnost, vjere u ljudski napor i napredak, iščitava bolja budućnost, bio najadekvatniji da se postavi na mjestu gdje je Uroš Tošković boravio i stvarao.
Bio bi to spomenik Umjetniku i umjetnosti, prvi takav na našim prostorima.
Na taj način bi se objedinila priča, ne samo o onom kome je spomenik namijenjen i onom čiji rad je odabran za “pozdrav univerzumu”, nego o svima onima kojima Bar, na ovaj ili onaj način, duguje od Brežanina, Veliše, Uroša i Mija, do Gvozda, Ilije, Muharema, Zlatka i mnogih drugih...).
Takav spomenik bi našoj Obali dodao jedan novi identitetski znak, čitljiv svim generacijama.

mll

Kultura sjećanja u stvarnosti ima i svoju suprotnost na koju se dovoljno ne obraća pažnja, a to je kultura zaborava.

Isprepletenost sjećanja, zaborava, manipulacija kolektivnog sjećanja radi konstruisanja politike pamćenja važna su obilježja postkonflikne stvarnosti Crne Gore o kojoj bi na vrijeme trebalo povesti računa. Na nama je!

staza mijusko

Prijedlog: Staza Mija Mijuškovića, potez od Knjaževe baste do Šetališta kralja Nikole (uz adekvatno obezbjeđenje i osvjetljenje – postavka skulptura na otvorenom prostoru)

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar