Izložba slika ANTARES Dalibora Dada Ćetkovića

dadddo 2

Samostalna izložba slika pod nazivom Antares akademskog slikara iz Bara Dalibora Dada Ćetkovića, prezentovana je virtuelnim putem, kako kaže u najvećoj svjetskoj galeriji, na njegovom YouTube kanalu https://youtu.be/d4YFgudBiPc , kao i na profilima društvenih mreža, u petak 28. avgusta.

O Dadovom novom ciklusu slika, koji je prošle godine boravio dva mjeseca u Arizoni u SAD, gdje je zvanično započeo rad na njemu, govorio je doktor teorije savremene umjetnosti Milun Lutovac.

"Novi radovi akademskog slikara Dalibora Dada Ćetkovića nanovo potvrđuju istinu koja se nalazi u biću svake velike i iskrene likovnosti : SLIKA SVIJETA KOJU NUDI OKO, NIJE SLIKA SVIJETA KOJU OTKRIVA DUH.
Oko je usmjereno na igru pojavnost dok je vid duha sav u ezoteriji i metafizičkom. Na slikama Dalibora Ćetkovića granične linije, ako uopšte postoje, ne dijele i ne razdvajaju polja palete, već mire, ujednačavaju i benevalentnim duhovima, i same sobom, povezuju strane koje, igrom slučaja, čine posebnu cjelinu.

daddo 2


Granica je kod Dalibora šav, a ne procjep. Povezujući tonske razlike ona, drži višestranost na okupu i održava u igri, igru paraestetike. Kao da nam ovaj usredsređeni stvaralac poručuje da samo u prekoračenju čulnih granica možemo doprijeti do binarne strasti, vatreno crvene i smaragdno zelene zvijezde Antares, čiji je on izaslanik na zategnutom slikarskom platnu.
Duh velikog vida je u čulnom i natčulnom, u pojavnom i nepojavnom, u iskustvenom i nadiskustvenom - vidljivo i nevidljivo čine vid Ćetkovićevog stvaralačkog čina sveobuhvatnim - vid za kojim je uzaludno tragati. Kao da traganje za odgovorima pripada samo njemu, to jest, njegovoj strasti, i onom toreadorskom odmjeravanju snage i tišine. Imenovanje nepoznatog, oslikivanje jave na pragu sna, ne ni čulima, ni razumom, već, reklo bi se, isključivo stvaralačkom intuicijom, Ćetković oslobađa cio jedan čulni svijet, koji nije sam sebi dovoljan, to jest, koji ne umije, bez vještog kista i riječi, sebe da objasni.

daddo 3


“Antares”, novi ciklus slika Dalibora Dada Ćetkovića dio je velikog sistema. Misli osciliraju, a znaju i da “kao ispaljene iz pištolja”, prosviraju, pored glave posmatrača, kao da nijesu dio galaktičkog prostora slike, što ne znači da nijesu njenom vezu i tkivu boje, bitne.
Put sam sebe rađa i otvara nešto veliko na horizontu praznine, a opet je sve sadržano u kapi vode – vazduh se ogleda, susrijeće sam sebe u oku slike.

daddo 4
Dalibor Dado Ćetković vlada vještinom velikog likovnog majstora koji uspijeva da prikaže duh koji se kreće!
Bjelina na Daliborovim platnima posjeduje iskustvo praznine. Skoro da ne postoji nijedna stvar i oblik, a da nijesu iz nje potekli. Samo veliki dar, koji dobro organizuje, može, sigurnim i preciznim potezom četkice, na ovaj način da djeluje iz praznog prostora bjeline, a da je pritom ne dovede u pitanje, već da je u njenoj punoj punoći preda stvaralačkoj igri i ovjenča optimizmom i nadom.
Aura magme, oštra, žestoka pa, moglo bi se reći i brutalna, zategnuta kao luk, vjetrobran je, koji, uprkos iznesenom, čuva sagu o ljepoti i nježnosti koje su laneno ulje Daliborovog stvarlačkog procesa. Sve se kreće, a ko to može bolje znati i prikazati od bajkera (Ride to live...”), kome je simbolika života u oslikanom pojasu horizonta i svevidećem orlovom oku - suncu.

Ritmičnost i melodičnost pokreta na novim Daliborovim slikama, koje su rađene u kombinovanoj tehnici akrilom, uljem, grafitom i ugljem, dio su stvaralačke i intelektualne snage ovog stvaraoca. Ideje, koja izranjaju iz bjeline i dobijaju obrise, nude privid da slika nastavlja svoje prostiranje i van granica formata u kojem je data. Sve je u magičnom pojasu horizonta koji nastaje i nestaje u onom završnom potezu autorove četkice koji poput potpisa zaokružuje cijeli format platna.

daddo 5
Orlovsko oko, vidokrug kružnog, širokog leta i brza sjenka kako na platnu tako i van njega poziva nas promišljanje o ličnoj energiji i oslobađanju od svega onog što joj šteti. Akcenat je na slobodi, intelektu i dostojanstvu. Sve je orlovski čisto.
Umjetnički izraz, prema Hegelu, ima ulogu da prenese unutrašnju formu sadržaja i time zapravo objelodani duh epohe koji je oblikovao tu formu. Ako je suditi po umjetničkom izrazu novog ciklusa slika Dalibora Dada Ćetkovića, naš duh epohe je pronašao još jednog svog velikog ratnika.
Dalibor ante portas!"

dadddo 1

Dalibor je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju 2007. godine u klasi profesora Marka Musovića na slikarskom smjeru, član je ULUCG od 2008. a do sada je imao 12 samostalnih izložbi i preko 50 kolektivnih izlaganja u zemlji i inostranstvu. Njegove slike i crteži se nalaze širom svijeta u privatnim kolekcijama. Ove godine učestvuje u međunarodnom trilateralnom Interreg IPA-CBC kulturnom projektu Complicities sa sektorskom grupom Dizajn.
Ima u planu da ovu izložbu priredi i u realnim galerijskim prostorima u Crnoj Gori ali i šire.

Web: www.daliborart.wordpress.com
Instagram: @dalibordadocetkovic_artist
Facebook: https://www.facebook.com/dalibordado.cetkovic
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCj4YEihUSEplf3A8xw1I29Q

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar