Projekat "Preživljavanje umjetnosti"

 ffff 1

U petak 07.05.2021.g. održan projekat pod nazivom "Preživljavanje umjetnost" u saradnji Kreativnog Hab-a Bar, Galerije “Velimir A. Leković” i Fakulteta za dizajn i multimediju UDG .

Njihovo sapštenje prenosimo integralno.

Zahvaljujući saradnji Galerije “Velimir A. Leković”, Kreativnog Haba Bar i Fakulteta za dizajn i multimediju UDG, Bar je bio domaćin nesvakidašnjeg projekta “Preživljavanje umjetnosti”.
Studenti master programa Fakulteta za dizajn i multimediju Petar Žugić, Emina Nimanbegović, Janko Vemić, Sanja Abramović, Donika Ljuljđuraj i Aleksandra Todorović, predstavili su Baranima svoje umjetničke fotografije na neuobičajenom mjestu - na spoljašnjem zidu galerije, u parku između galerije i ljetnje bašte Doma kulture.
Njihove fotografije velikog formata, izražene socijalne tematike, svjesno su izložene dejstvu vremena, odnosno atmosferskih prilika.
Naime, riječ je o svojevrsnom nastavku projekta koji su ovi studenti pod mentorstvom profesora Aleksandra Čelara tokom ove studijske godine sproveli u napuštenom i devastiranom fabričkom prostoru u Podgorici, gdje su takođe lijepili fotografije i potom pratili proces njihove deformacije.

ffff 2
Ovakva “gerilska” izložba privukla je pažnju rukovodilaca Kreativnog haba Bar i Umjetničke galerije “Velimir A. Leković”, mr Maje Čakalović i dr Miluna Lutovca, pa je sa profesorom Čelarom, dogovoreno njeno ponavljanje u Baru, i to pod nazivom “Survival of the art”-Preživljavanje umjetnosti.
Inspiracija za “Survival of art” bila je trenutna situacija, kada je zbog straha od virusa, koji je zahvatio cijeli svijet, bilo onemoguceno umjetnicima da svoje radove predstavljaju na konvencionalni način.
Cilj nije bio da se fotografije prikažu pojedinačno kao zasebna djela, već je zamisao da izložba sama po sebi bude jedno umjetnicko djelo. Ovo je vid konceptualne umjetnosti koji sadrži priču “iza sebe”, način na koji je nastala, na koji traje, nestaje i kako se transformiše.
Nakon uvertire-lijepljenja fotografija, projekat je nastavljen panel diskusijom u prostorijama Kreativnog haba u starobarskom Starom gradu.

ffff 3
Pozdravljajući učesnike i zahvaljujući studentima što su se odazvali pozivu na saradnju, Maja Čakalović je istakla da je ovo ujedno i premijerna programska aktivnost u Habu.
Studentima-panelistima se putem Zum platforme priključio i profesor Čelar, koji inače živi u Barseloni .
Profesor Čelar je sa svojim studentima razgovarao o konceptu ovog događaja, odnosno sudbine umjetničkog djela, ukazujući kako se radi o drugačijem modelu u odnosu na podgoričku “postavku”.
Učesnici su istakli da se postavljanjem fotografija izložba kao umjetničko djelo ne završava, već je samim ovim panelom i dolaskom u hab nastavljena u drugoj formi.
Umjetnici uvijek traže novi način izražavanja svojih ideja koristeći sve što je danas dostupno i kombinujući više medija tako dobijamo multimedijalni projekat koji ostavlja mnogo veći utisak na posmatrače nego konvencionalni način prikazivanja djela.
“Preživljavanje umjetnosti” se ne završava ovdje, iako je ovo izložba koja ima određeni rok trajanja, projekat se mijenja kroz vrijeme i jednog dana će nestati, ali, baš zato što je multimedijalan, nastaviće svoj život transformacijom iz jednog medija u drugi.
Čak i kada ova izložba potpuno nestane, moci ćemo kroz fotografije, snimke, ostatke izložbe i korišćene materijale da prikažemo djelo na pravi način, opet probudimo određenu emociju u posmatraču i podstaknemo ga na razmišljanje- Milun Lutovac.

Učesnici “Preživljavanja umjetnosti”

Petar Žugić (23), iz Podgorice, bavi se muzičkom produkcijom i repovanjem već devet godina. Takođe je i producent muzičkih spotova. Radi u Televiziji Crne Gore.
Emina Nimanbegović (22), iz Ulcinja. Završila je Fakultet za dizajn i multimediju. Bavi se slikanjem i crtanjem. Imala je dvije samostalne izložbe u Ulcinju i u Podgorici i šest kolektivnih izložbi u Ulcinju, Podgorici, Cetinju, Sarandi i Kijevu.
Janko Vemić (23), iz Podgorice. Završio je Fakultet za dizajn i multimediju. Bavi se brodo-maketarstvom deset godina. Pored obaveza na poslu, u slobodno vrijeme radi kao slobodni dizajner na internetu.
Sanja Abramović (22), iz Podgorice. Radi kao pripravnik u firmi Brain Media DOO i sarađuje kao grafički dizajner sa drugim firmama. Bila je student generacije na svom fakultetu i dobila nagradu “19. decembar” Opštine Podgorice.
Donika Ljuljđuraj (23), iz Ulcinja. Radi za Hotel Otrant kao grafički dizajner i fotograf. Sarađuje i sa drugim lokalima kao menadžer društvenih mreža. Pored toga, bavi se sa slikanjem i sportom.
Aleksandra Todorović (25), iz Podgorice. Osnovne studije je završila na univerzitetu Worchester, smjer poslovna administracija. Za master studije bira smjer grafički dizajn na UDG kako bi se usavršila na tom polju. Radi u hotelu Alexandar Lux u Podgorici kao marketing menadžer, pored toga se bavi grafičkim dizajnom.
Autor teksta Radomir Petrić

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar