ZBCG traži novi precizan koalicioni ugovor sa partnerima parlamentarne većine!

koDF

Odustajanjem premijera Zdravka Krivokapića da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom srušeni su osnovni principi  koalicije  "Za budućnost Crne Gore"  / ZBCG/.

Time je premijer iznevjerio naše strpljenje i izgubio našu podršku, sve dok se obećano ne ispuni, i to bez odlaganja. Koalicija “Za budućnost Crne Gore” ima dužnost koja je iznad politike i svakog interesa, istaknuto je na današnjem sastanku predsjednika stranaka te koalicije u Podgorici, sa kog je zatraženo i da se sa partnerima iz parlamentarne većine potpiše precizan i jasan koalicioni sporazum svih stranaka koje je čine, a koji će obavezati ne samo potpisnike, nego i njihove predstavnike u izvršnoj vlasti.

“Obavezni smo da poštujemo građane, da ih ne iznevjerimo, da ih slijedimo i budemo izvršioci njihovih očekivanja. Duboko smo razočarani posljednjim političkim i politikantskim kalkulacijama premijera Zdravka Krivokapića kojima je nanio veliku štetu onima što su ga izabrali i koji su mu vjerovali”, navode lideri stranaka te koalicije.

Kako ističu, ustupili su mu prvo mjesto na njihovoj listi, pobijedili su i izabrali Vladu koju je on predložio, bez bilo kakvih konsultacija sa njima.

“Svjesno smo postupali suprotno političkim zakonima modernih društava, sve iz vjere i nade da je to čovjek koji može da pogriješi kao i svi mi, ali koji neće obmanuti, prevariti i okrenuti leđa svojima. Vjerovali smo da neće raditi sebično za sebe i one druge koji su poraženi na izborima”, navode.

Kako kažu, premijer je prekršio obećanje i datu riječ građanima, Crkvi i blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju i patrijarhu Irineju.

“Nepotpisivanje Temeljnog ugovora, neprikladan i neodgovoran odnos prema vjerujućim ljudima i SPC je najveći politički udarac našoj koaliciji od strane premijera. Očigledno je da svako drugi, počev od manjih koalicionih partnera do činovnika pojedinih NVO, imaju veći uticaj na Vladu od nas koji je sa dvotrećinskom većinom podržavamo. To je ne samo neprihvatljivo, nego je i ponižavajuće”, poručuju predsjednici stranaka koalicije Za budućnost Crne Gore.

Navode da, kada se potroši riječ, izgubi povjerenje i nekadašnja skromnost zamijeni umišljenošću, ličnom veličinom i važnošću, onda narodu ne ostaje ništa drugo nego da ustane i kaže da ga tako preko noći promijenjen čovjek više ne može predstavljati.

“Bilo bi prirodno da se Krivokapić zahvali svima nama, da zatraži oprost i od onih koji su ga preporučili i pokaže da je demokratija iznad svakog pojedinca, a parlamentarna volja predstavnika naroda zakon koji se mora poštovati u svakoj prilici. Nažalost, plašimo se da se to neće desiti”, dodaju.

Zato pozivaju partnere u parlamentarnoj većini da, nezavisno od odgovora Krivokapića, koji nije želio sa njima da razgovara ni oko budžeta, što je posebna i strašno ozbiljna tema, potpišu precizan i jasan koalicioni sporazum svih stranaka koji je čine, a koji će obavezati ne samo sve potpisnike, nego i njihove predstavnike u izvršnoj vlasti.

“Nažalost, džentlmenski sporazum i data riječ na kojima se uspostavila i izglasala Vlada Zdravka Krivokapića se u kontinuitetu kompromituje od strane premijera koji gotovo ništa nije uradio od onoga što je čvrsto obećao. Zbog toga moramo vlastitim potpisima jasno i precizno svjedočiti o preuzetim obavezama i međusobnim odnosima. Uvjereni da tom poslu možemo odmah i savjesno pristupiti, šaljemo čvrstu i odlučnu poruku naše snage da odbranimo tekovine avgustovske pobjede naroda”, zaključuju predsjednici stranaka koalicije Za budućnost Crne Gore.
Izvor: CdM

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar