Akcija Spičansko polje!

spič polje

NVO Ekobiom Crna Gora javlja: očistili smo dio Spičanskog polja...

Prva akcija uspješno završena!
Naš se tim okupio u nedelju 30og maja ispred škole 'Kekec'. Nismo ni znali da ćemo se okupljati baš oko velikog crvenog srca, naslikanog ispred ulazu u školu. Čekali smo do 12 sati i 15 minuta da se pojave dobrovoljci. Očekivali smo da će se pojaviti minimum dvadesetak ljudi, obzirom da smo sproveli marketing kampanju (štampali majice, podijelili letke, izlijepili postere i pošteno dali svoje vrijeme, novac i entuzijazam za pripremu ove akcije), kao i dobili mnogobrojna obećanja kako će se doći na akciju i dovesti mnoge sa sobom i bla...bla...bla... NIKO, ama baš niko, se nije pojavio (sem našeg tima, najuže rodbine i najbolje tri drugarice, koji su nam od početka nesebično pomagali. 'Svaka cast' sutomorčani, 'svaka čast' barani!!!   Prvi ste kad treba kukati i za sve kriviti politiku, političare i vladu, a kada treba očistiti vaše smeće, koje ni politika, ni politicari ni Vlada Crne Gore nisu napravili - „...svi junaci nikom ponikoše, i u crnu zemlju pogledaše...".Usred akcije su nam se ipak pridružile majka sa kćerkom i unukom, koje su došle iz Njemačke kao turisti i krenule na plažu, ali su što zbog oblačnog vremena, a većinski zbog lične humanosti, ipak odlučile da nam se pridruže i pomognu u akciji čišćenja. Nažalost nismo im zapamtili imena, ali koristimo ovu priliku da im se još jednom od srca zahvalimo.

NVO Ekobiom
Nas desetak je radilo bez pauze cijelo poslije podne, sve dok nas kiša nije otjerala. Kupili smo razvaljene kišobrane, stare cipele i slicno - a naravno najviše je bilo plastičnih kesa i boca, limenki, maramica za jednokratnu upotrebu i omotnica od slatkisa. Obzirom da plastične kese i vlažne maramice nisu biorazgradive, pa se ni ne mogu vremenom raspasti, nalazili smo ih integrisane sa zemljom i biljem. Morali smo ih iskopavati i rezati, kako bi ih sakupili zajedno sa zemljom i granjem. Najviše vremena nam je oduzelo čišćenje plastičnih kesa sa trnovitog žbunja koje su tu godinama stajale razapete, jer se do njih nije ni moglo prići bez velikih štapova (kojim smo takode koristili i za lupkanje po travi i žbunju, kako bi prvo otjerali potenncijalne neprijatne 'stanovnike' poput zmija.

Cijelo iskusvo nam je pomoglo da shvatimo nekoliko bitnih činjenica. Kao prvo, shvatili smo do koje je mjere značajna i neophodna osnovna misija Ekobioma - a to je podizanje opšte svijesti stanovništva. Stoga 'nema ljutiš', već nam valja još jače prionuti na posao, pogotovo sada kad su i djela (odnosno odsustvo istih) potvrdila do koje mjere je ta svijest niska u krajnjoj liniji, zato smo i uveli Revoluciju srca da pomognemo podizanje ekološke, zdravstvene i humanitarne svijesti. Drugi važan uvid je bila spoznaja koliko je hitno izbaciti ili bar smanjiti upotrebu plastike - pa smo zaključili da borba protiv  plastike treba i mora biti fokus naše naredne akcije. Osim toga  sigurni smo da ce većina onih koji pročitaju ovo, ili krenu sljedeći put na plažu Maljevik - sa zadovoljstvom će odahnuti kada vide cisto Spičansko polje. Neki od njih ce sigurno i poželjeti da nam se pridruže ili da i sami organizuju ili pomognu slišne akcije u budućnosti.

Vračali smo se kući po kiši, noseci boce od 5 litara punih cedevite i kese sa zdravim 'grickalicama' (koje je Erna brizno napravila od badema, oraha, ljesnika i suhog voća   koje smo pripremili i ponijeli na akciju dobrovoljcima za osvježenje.

Cijeli tim Ekobiom je  zadovoljan i osjećali smo se duhovno ispunjeni gledajući dio Spićansko polje - kako najzad blista! -  javlja dr Tatyana Bosh, bioregulatorni ljekar, predsjednica NVO Ekobiom Crna Gora.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar