U hramu Svetog Jovana Vladimira Arhijerejsku liturgiju služio je Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikij

 joanikije br 5

Saborni hram Svetog Jovana Vladimira u Baru danas je toržestveno proslavio svoju slavu Svetog kralja Jovana Vladimira, nebeskog pokrovitelja i zaštitnika grada pod Rumijom.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije uz sasluženje velikog broja sveštenstva iz Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, Mitropolije crnogorsko-primorske, Eparhije raško-prizrenske i Eparhije budimljansko nikšićke.

joanikije br 6

Nakon Svetog pričešća i blagosiljanja slavskog kolača u čast Svetog kralja Jovana Vladimira, vladara Zete, riječima arhipastirske propovijedi sabranim vjernicima se obratio izabrani Mitropolit Joanikije koji je kazao da kada poslije hiljadu i više godina gledamo na život ovoga Božijega ugodnika vidimo da je on svojim životom izobrazio Hristov život. Naglasio je da su njegov život i djela, njegove riječi bile produžetak Jevanđelja Hristovoga:

“Ako je iko išao Hristovim stopama to je Sveti Jovan Vladimir. On je hristolika ličnost i hristolika žrtva i zato poslije toliko vjekova od njegove mučeničke končine imamo tako lijepo i uzvišeno sjećanje na njega. Zapravo to je hiljadu i više godina njegovoga blagodatnoga prisustva među nama i nebeskoga pokroviteljstva nad pravoslavnim hrišćanima i ovdje u Crnoj Gori, njegovoj Zeti, i u Albaniji, Makedoniji, kao i u ostalim pravoslavnim zemljama. Poštuju ga podjednako i Srbi i Grci, i Albanci i Bugari, a i ostali pravoslavni narodi slave takođe Svetoga Jovana Vladimira”, besjedio je vladika Joanikije.

joanikije br 2

Podsjetio je da je Sveti kralj Jovan Vladimir kratko poživio u ovome životu zemaljskome, ali je imao Hrista u sebi, u svome srcu:

“Bio je ispunjen vjerom i to ne samo da se nazivao pravoslavnim hrišćaninom u to vrijeme nego je primio božansku Hristovu svjetlost vjere pravoslavne i Hrista kao vječnu živonosnu, životvornu svjetlost u svoje srce. Tako da sav njegov život sagledavamo kroz tu jevanđelsku svjetlost. I kada je budući vladarom Zete bio zarobljen od moćnoga cara Samuila, on je sa Hristom bio u tamnici.”

Stradanju Svetog Jovana Vladimira svjedočila je i ćerka cara Samuila i zaželjela da sa tim vrlinskim čovjekom stupi u bračnu zajednicu i, podsjetio je vladika, izmolila od svoga oca da oslobodi toga sužnja. Govoreći o stradalnom i krstonosnom putu ovoga svetoga mučenika i njegove supruge Kosare, u monaštvu Teodore, Mitropolit Joanikije je kazao da oni kao supružnici treba da nam budu primjer:

“Oni su obrazac bračnoga života i ljubavi, vjernosti, od početka do kraja i slobodno ih možemo uvrstiti među zaštitinike pravoslavnog braka i porodice jer su bili primjer u svemu, a ponajviše u ljubavi jedno prema drugome, što je najvažnije jer ta ljubav pobjeđuje sve.”

Vladika je naglasio da se cijela istorija Zete, a kasnije i Crne Gore, odvija oko krsta Svetoga Jovana Vladimira kneza srpskog, a da je on, kao i Hristos, bio izdan od svojih bližnjih i na prevaru ubijen.

“Kao što se Hristos proslavio svojim krstom na golgoti i kao što je Hristov krst postao znak NJegove pobjede nad smrću, ne samo golgote raspeća nego i NJegovoga vaskrsenja, tako se i Sveti Jovan Vladimir proslavio krstom Hristovim. I ovaj krst Svetoga Jovana Vladimira, zbog njegovoga stradanja i vjere, zbog toga što je bio prožet sav silom Časnoga i životvornoga krsta, ima silu Hristovoga krsta i zato je čudotvoran. I zato cijela istorija Zete, a kasnije i Crne Gore, se odvija oko krsta i žrtve Svetoga Jovana Vladimira”, naglasio je izabrani Mitropolit Joanikije.

Objasnio je da je prisutni kult čojstva i junaštva u Crnoj Gori prisutan upravo od krsta Sv. Jovana Vladimira te da je bilo među našim precima mnogo mučenika i svetitelja koji su nastavili njegovim putem:

“Među njegovim naslednicima u mučeništvu pominjemo Svetoga Stefana Dečanskoga koji je takođe hristolika žrtva, ubijen od svoje vlastele, koja kako tade tako i danaske veoma lakoma i ne preza ni od čega da ostvari svoj plijen. I Sveti knez Lazar velikomučenik kosovski se takođe naslonio na primjer i žrtvu Svetoga Jovana Vladimira. NJih trojica u našem narodu se uvijek pominju zajedno kao vladari koji su bili u svakom momentu spremni da polože život svoj za krst časni i slobodu zlatnu, za Hrista Gospoda, za svetinju, za vjeru pravoslavnu.”

Mi hrišćani, kako je kazao vladika, treba da svojim životom, primjerom, svjedočimo, kao što je i Sveti Jovan Vladimir svjedočio, šta je prava i istinita vjera svuda i na svakome mjestu:

“Sveti Jovan Vladimir podizao je hramove i širio vjeru pravoslavnu, propovjedao i svojim djelima i svojim riječima, ali sve je to posvjedočio, potvrdio i zapečatio svojom žrtvom onda kada mu je na pravdi Boga bila glava odsečena. To je posvjedočeno i njegovim velikim čudom: svoju glavu je uzeo u ruke i nosio je, i on se evo slika sa svojom glavom kao i Sveti Jovan Krstitelj i Sveti knez Lazar”, zaključio je izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije, poručivši da je ta odsječena glava simbol pamćenja, vjere i žrtve.

joanikije br 4

Zablogodarivši novoizabranom Mitropolitu na njegovoj ljubavi i trudu, kao i Svetom arhijerejskom saboru SPC koji je na tron Svetoga Petra Cetinjskoga poslije blaženopočivšeg Mitropolita i oca našega Amfilohija izabrao vladiku Joanikija, protojerej-stavrofor Slobodan Zeković, arhijerejski namesnik barski, je kazao da nas je danas sve u ovoj svetinji sabrao upravo Sv. Jovan Vladimir “kao dobri domaćin i upravitelj i ovoga hrama i ovoga grada, da se ovdje osjećamo kao svoji na svome i da se radujemo jedni drugima, da se radujemo ljubavi Božijoj i ljubavi Svetog Jovana Vladimira koji nas sabira i grli kao svoju djecu”.

“Dragi vladiko, juče se navršilo 22 godine od kako ste hirotonisani za episkopa Crkve pravoslavne, na praznik Svetih ravnoapostolnih cara Konstanitina i carice Jelene u Cetinjskom manastiru. Poslije hirotonije prvu svoju arhijerejsku liturgijsku službu služili ste upravo na praznik Svetog Jovana Vladimira na ostacima drevnog manastira Prečista Krajinska”, rekao je prota Slobodan i kao podsjećanje na taj dan uručio izabranom Mitropolitu Joanikiju u ime sveštenstva i vjernog naroda na dar fotografiju sa te prve arhijerejske službe i vezenu ikonu Svetoga Jovana Vladimira.

U okviru „Dana Svetog Jovana Vladimira“  je  u 18:30č Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije sa sveštenstvom služio večernju službu.

lijja j 1

lijja j 2

lijja j 3

Nakon toga praznovanje je nastavljeno, kao i ranijih godina, tako što  se je molitvama i silom Časnoga krsta blagoslovo grad Svetog Jovana Vladimira čij je on nebeski pokrovitelj i zaštitinik. 

Izvor: Mitropolija.com / Vesna Dević- foto Dejan Vukić.  Foto sa litije Labud N.Lončar

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar