Rumijaši u Mostaru!

R u mostar 2

Folkolrni Ansambl "Rumija"  proteklog je vikenda imao izlet u Mostar i na vodopade "Kravice".

Grupa od 70 rumijaša je obisla grad i stari most izgradjen u 16.vijeku koji se nalazi na UNESKO-voj listi zaštićenih spomenika kulture svijeta.

R u mostar 1
Posjetili smo Koski Mehmed-Pašinu dzamiju koja je sagradjena u 17.vijeku.U dvorištu dzamije nalazi se šadrvan kao i nekoliko pratećih objekata koji ovoj cjelini daju neodoljivi šarm. Obišli smo i male zanatske radnje gdje smo kupovali autentične suvenire od bakra i drugih materijala, ručali neizbježne mostarske čevape...Imali smo priliku da obidjemo i tradicionalne bosanske kuće u otomanskom stilu, medju njima se posebno ističu Bišćevića kuća, Kajtozava kuća, Muslibegova kuća, saopštio nam je Dražen Kaljević.

R u mostar 3

Na nas su najjaci utisak ostavili vodopadi Kravice na rijeci Trzibat.Vidopad je visok 28m i pada u amfiteatar promjera 150m. Vodopad je prirodni fenomen, pod zaštitom je drzave kao i geološki i geomorfološki spomenik.On se smatra čudom prirode, nalik na neku magičnu divlju oazu zelenila koja izgleda kao da je ubačena u srce Amazona. Kada se dodje do vodopada osjeti se ogromna energija vode rijeke Trezibat koja je stvorila pravo malo čudo prirode, obojeno zelenilom svih nijansi. Vozili se brodićem i uživali u razgledanju malih pećina u kojima se mogu vidjeti stalaktiti od kalcijum karbonata...
Naravno, pričali smo puno i o folkloru i planovima koji su pred nama.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar