Interaktivne radionice u JU SEUŠ

nec dž 1

U JU Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi Bar realizovane su dvije interaktivne radionice sa segmentima anketnog istraživanja u okviru različitih međunarodnih projekata.

U prvoj radionici posvećenoj medijskim navikama mladih analizirani su najčešće korišćeni mediji kod mladih, njihova raznovrsnost i dostupnost, sadržaji u njima i o razni vidovi njihovih manipulacija, kao i nasilje u medijima i njihov uticaj na mlade zbog načina izvještavanja. Članovi Novinarske sekcije i učenici odjeljenja III-3 Pravno–administrativni tehničar, posebnu pažnju su posvetili informativnoj platformi YouTube i praćenju tzv. jutjubera. Za potrebe projekta, kojeg za prostor Crne Gore realizuje Centar za građansko obrazovanje iz Podgorice, srednjoškolci su analizirali i davali svoje komentare, odnosno odgovore na rad YouTube kanala Hexatorm kojeg promoviše javni servis Radio Televizije Crne Gore.

nec dž 3

U okviru međunarodnog projekta “Passion for Profession” kojeg sprovodi LUČA Institut iz Podgorice i koji se tokom ovog mjeseca realizuje u tri crnogorska grada – Baru, Podgorici i Rožajama, članovima Učeničkog parlamenta prezentovani su aspekti trišno orjentisanog obrazovanja u Crnoj Gori, savremeni trendovi u razvoju stručnog obrazovanja i izazovi sa kojima se sreću stručno obrazovne ustanove. U anketiranju preko 60 srednjoškolaca posebno su isticana pitanja koja se odnose na prednosti stručnog obrazovanja, promjene načina razmišljanja mladih u doživljaju određenih vidova stručnog usavršavanja i mogućnostima pokretanja sopstvenog biznisa. Učenici su ispitivani i o mogućnosti napuštanja Crne Gore zbog zapošljavanja u inostranstvu. Posebno raduje okolnost što su jedni od nosilaca ovog projekta Stefan Jovanović i Ammar Borančić nekadašnji učenici JU SEUŠ Bar.
Moderator obije radionice bio je prof. Neđeljko Đurović

auto klime bakovic 1