Jedini crnogorski svetioničar radi u najstarijem svetioniku

mendree 4

Rijetki su poslovi u Crnoj Gori, pa i svijetu za koja možemo reći “to radi samo jedan čovjek” i baš kao takvi uvjek bude interesovanje . Jedan od rijetkih poslova koji radi samo jedan čovjek u Crnoj Gori je posao svetioničara.

Jedini svetioničar u Crnoj Gori je Stanko Taro Stojanović čije je radno mjesto na poluostrvu Mendra gdje se nalazi najsatriji svetionik u Crnoj Gori.

Piše: Biljana Dabić

Jedan od poslednjih svetionika na Jadranskom moru na kome je zadržana ljudska posada nalazi se na poluostrvu Mendra, na pet kilometara od Ulcinja ka Baru. Svetionik je na južnom ulazu u prekrasnu uvalu Valdanos, od 1886. godine.

mendree 1

Već 133 godine ovaj svetionik dočekuje pomorce koji ulaze u Jadransko more i registrovan je u svim nautičkim kartama svijeta, kao prvi orijentir na ulazu u Jadran.
Upravo na Mendri radi jedini svetioničar u Crnoj Gori, Stanko Taro Stojanović. Tu je svetioničaru Stojanoviću i radono mjesto, i dom.

Ovim poslom Stanko se bavi 16 godina.
-Volim posao svetioničara. To je posao bez stresa, bez žurbe i gužve, daleko od gradske užurbanosti. Na Mendri sam spojio posao i zadovoljstvo suživota sa prirodom, morem. Nadzirem rad svjetla, koje se prvo vidi sa broda koji prolazi kroz Otrantska vrata. Moj posao je da održavam objekat, prilazni put i javljam se Obalnoj radio stanici, Bar –Radio dva puta tokom dana, u 23 :00 i u 2 sata posle ponoći. Jeste malo neobično kad su zimski dani, kiše oluje i vjetrovi, ali navikao sam, kaže Stojanović.

mendree 2

Uz ugođaj ima, nije, da nema i neprijatnosti.
-Na Mendri sam doživeo dva udara groma. Kad sam počeo da radim druge godine, grom je udario i bio je gadan jer je ovo najistureniji rt. No, srećom imamo najsavremeniji gromobran, pa nema prevelike opasnosti. Ljetos je olujno nevrijeme odnijelo dio krova sa objekta. Dešava se to, kaže Stojanovići ističući da ovaj posao ne bi mijenjao ni za jedan drugi.
-Ponekad odem do grada da se vidim sa mojima, sa prijateljima. Dođe do svetionika moja porodica kad god imaju slobodno vrijeme. Volim da lovim ribu u slobodno vrijeme, kaže Stanko Stojanović dodajući da tokom ljeta šetajući naiđu turisti, a ima onij koji sa namjerom dođu
-Svetionik je mjesto gdje mladenci vole da se fotografišu. Kod svetionika su obavljena i dva vjenčanja. Jedan par je bio iz Kotora, drugi iz Ulcinja. Ovo mjesto ima neku posebnu energiju, ističe jedini svetioničar u Crnoj Gori

Svetionik je napravljen krajem 19. veka a i dan danas funkcioniše kao prije stotinu i više godina - u njemu radi i živi čovjek.
Inače, posao svetioničara nije rijedak samo u Crnoj Gori. Tako je u cijelom svijetu jer izumire zbog napretka tehnologije.

mendree 3

Međutim, svetionici uz primarnu, sve su interesantniji i za druge namjene.

Početkom godine agencija TANJUG je prenijela vijest da su lokalni zvaničnici na ostrvcetu na kojem se nalazi svetionik u blizini San Franciska raspisali konkurs u kojem traže dva svetioničara. Godišnja plata za ovaj posao je 130.000 dolara. U blizini San Franciska objekat svetionika je turističko-ugostiteljski pa svetioničari trebaju znati pored ostalog da dobro kuvaju.

Svetionik na poluostrvu Mendra, kao najstariji svetionik u Crnoj Gori i jedini u kome je zadržana ljudska posada, mogao bi se naći u turističkim vodičima kao atrakcija koja se, za početak, može vidjeti sa uređenog vidikovca iznad Valdanosa, koji turistima nudi i živopisan put kroz uređene maslinjake.

Barska plovidba

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar