Barske profesorice učestvovale u programu „Artikulacija kreativnosti“

3.Disciplina mašte

Realizaciju programa „Artikulacija kreativnosti“ organizovala je tokom maja NVO „Atelje 22“ .

U pitanju su interaktivne online radionice ARTikulacija na temu „Zašto je mašti potrebna disciplina?“. Radionice su osmišljene sa ciljem da primjenom art terapije u procesima kreativnog mišljenja doprinose razvoju i artikulaciji kreativnosti i potpomognu primjenu iste u svakodnevnom životu. Bazirane su na saznanjima i tehnikama iz oblasti ekspresivne art terapije koja se temelji na pretpostavci da svako može napraviti umjetničko djelo ,bez obzira na talenat i iskustvo.

6.Spuštanje ideja
Profesorice iz barskih škola –Marina Andrijević Petrović i Ljiljana Milović, učestvovale su u ovom projektu i podijelile su sa nama impresije
„ Koleginica i ja smo pratile ovaj program jer volimo umjetnost i kreativnost pa imamo cilj da usvojena znanja primijenimo u svakodnevnom radu sa učenicima. Oduševljene smo idejom,koncepcijom i načinom rada. Kao učesnicama nam je pružena mogućnost razvoja sopstvene kreativnosti i oblikovanja života kroz umjetničku praksu. Sadržaj vježbi koje su ponuđene učesnicima imale su za cilj buđenje uspavanih kapaciteta , primjenu novih misaonih procesa što bi trebalo da dovede do krajnjeg cilja-stvaranje novih ideja“ –rekla nam je Marina Andrijević Petrović.

RADDD

Ljiljana Milović otkriva: „Kroz inovativni program kao učesnici radionica smo imali priliku da radimo na svom ličnom razvoju, otkrijemo nešto novo u sebi i pronađemo sopstveni izvor kreativnosti. To smo postigli tako što su naš rad na radionicama pratili instrumentali pa smo pod uticajem muzike raznim slikarskim tehnikama pravili mape/likovne radove. Imali smo priliku i da opišemo šta za nas rad predstavlja, tj.da otkrijemo tok misli tokom kreativnog procesa. Na kraju smo napravili online izložbu svih crteža što je bio zajednički rezultat našeg rada tokom projekta“.

8.Nikola Tesla
One ističu kako je posebno zanimljivo bilo čuti šta o mentalnom promišljanju i kreativnosti misle velikani kao što su Njegoš, Tesla, Ajnštajn i kako su oni svoj način mišljenja pretvorili u kreativni proces nakon čega su nastala njihova najbolja djela i ideje.

4.Ajnštajn
Profesorice su nam otkrile da su nakon dugogodišnjeg rada u prosvjeti shvatile važnost umjetnosti, slobode i igre u procesu učenja jer oni podstiču kreativni proces i mentalno promišljanje.
„Umjetnost je terapija, lijek, oslobađanje stresa, zato je važna!Bitno je živjeti umjetnost, da svakodnevno budemo u dodiru sa umjetnošću! Jer svi imamo kreativni potencijal, samo ga treba osloboditi! To se postiže kroz igru i umjetnost-stvaranje novih-naših svjetova! A djeci u školi je upravo to potrebno! -složile su se.

5.Definicija mašte

Zato će profesorice nakon učešća u ovom programu koji otkriva „disciplinu mašte“ i zagovara upravo važnost igre i umjetnosti, već od naredne školske godine prenijeti iskustva u nastavnu praksu. Planiraju da kroz rad sa učenicima primijene tehnike ART radionica i tako učenicima proces učenja i usvajanja znanja iz svojih oblasti-fizike ,književnosti i jezika učine lakšim i kreativnijim ,a u korelaciji sa drugim predmetima i temama .

6.Spuštanje ideja
Organizator programa - „Atelje 22“ je nevladina organizacija za kulturu i osnovana je sa ciljem da doprinese razvoju kulturne scene Crne Gore kombinovanjem eksperimentalnih oblika obrazovanja. Barske profesorice su i ranije učestvovale u njihovim projektima, ali je „Artikulacija kreativnosti“ ostavila poseban utisak na njih, zato su na ovaj način podijelile impresije nakon edukacije.

1.ARTikulacija kreativnosti
Radionice je kreirala i realizovala Milena Živković,vizuelna umjetnica, kreatorka edukativnog programa „Disciplina mašte -Artikulacija kreativnosti“.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar