Instalacija “Uroš k svemogućem Bogu” u ulici Maršala Tita

uros pab

Poklanjem instalacije “Uroš k svemogućem Bogu” Dublin Pub-u, kao krovnom pokrovitelju “Street in art-a”, dr Milun Lutovac je, kao prvo otkriveni izlagač, pomogao najavi ove manifestacije i na sebi svojstven način ukazao da je duh velikana jugoslovenskog i crnogorskog slikarstva sa njom.

“Ova instalacija je nastala povodom dvije godine od smrti jednog od najvećih crnogorskih umjetnika Uroša Toškovića, koji je posljednje godine života i rada proveo, na obali u Baru, kada je i nastala fotografija (dio instalacije) “Uroš s Lučom mikrokozma” (2014). Njeno izlaganje sugeriše da je Tošković neraskidivi dio planirane manifestacije „STREET ART“ koja će 10. jula, sa početkom u devet časova, okupiti sve zainteresovane umjetnike u “ulici umjetnosti” – izjavio je upravnik Umjetničke galerije “Velimir A. Leković” u Baru i dugogodišnji selektor likovnog i književnog programa Festivala “Barski ljetopis”.

Važno je istaći da je poklonjeni artefakt bio dio izložbe Hommage Urošu Toškoviću i da je ta postavka, kako sam Lutovac ističe, svojom koncepcijom izmakla svakom definisanom prostoru i vremenu. “Prostor, zahvaljujući izloženim tragovima (‘ostacima svijeta’), postaje artefakt koji sam sebe izlaže”, saopštava nam Lutovac kao neko ko je podjednako kreativan i sa perom i sa slikarskom kičicom.

Kao istaknuti teoretičar savremene umjetnosti, Lutovac je i tokom povoja ideje “Street in art-a” sa njenim inicijatorom, slikarom Vladimirom Iličkovićem ukazivao na njene neophodne sadržaje i otvoreno se radovao njenoj namjeri da afirmiše i okupi barsku likovnu scenu. Dr Milun Lutovac, kao afirmisani likovni i književni kritičar, tokom svog profesionalnog i univerzitetskog angažmana veoma je efektno sprovodio u djelo slične zamisli i pružao kolegijalnu podršku, saopštio je PR i organizator događaja Neđeljko Necko Đurović.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar