Karadžić: “Skrovišta bića”

karadja 3

Izložba “Skrovišta bića” crnogorskog slikara Dragana Karadžića otvorena je sinoć u sklopu likovnog programa Barskog ljetopisa.

Postavku radova čini 69 slika, a njima je popunjen kompletan izložbeni prostor- Dvorac kralja Nikole i Galerija “Velimir A Leković”.

“Ova obala narednih 21 dan će biti u znaku našeg velikog slikara, akademika Dragana Kradažića. Razmišljali smo kako da naslovimo ovu postavku jer smo svi obilježeni vremenom koje je iza nas, koje nas je preispitivalo i zamislilo, zato smatram da nije možda bilo bolje postavke nakon svih tih ličnih i kolektivnih iskušenja od ‘Skrovišta bića’ Dragana Karadžića. To kažem jer smatram da u ovim njegovim djelima koja su izložena na Barskom ljetopisu imamo nešto što je ljekovito i što je potrebno svima nama da se vratimo sebi, nekom istinitom svijetu. Živimo u svijetu krojeva, prognoza, brzina, statistika, da ne pominjem tamne strane, a ova izložba nas vraća na istinu. A ta istina se nalazi u dnu naše duše, to je direktan kontakt sa samim sobom i prirodom koja utiče na našu ličnost”, kazao je na otvaranju selektor likovnog programa Barskog ljetopisa Milun Lutovac.

karadja 2

Kako je istakao, naslov izložbe ima neobičnu konotaciju.

“Svaki je čovjek skroviše nekog velikog bića. Kako to biće posmatra ta svoja skrovišta, koliko ima dijaloga, iskušenja, koliko u svima nama pronalazi utočište, možda i isprovociran prostorom koji mi nosimo, je pitanje za biće. Ovdje ne moramo da se ograničavamo samo na ljudski rod. Dragan Karadžić kao da ima neki veliki plan i on njime pokriva prostor koji stvara. U svim tim nekim podnebljima koje pokušava da predstavi na svojim platnima osjeća taj puls tog prostora. Oni koji se razumiju u likovnu umjetnost, mogu da osjete da on ima direktan kontakt sa svim tim nekim pozicijama koje pokušava da prebaci na platno, a u tome je magija slikarstva”, istakao je Lutovac.

karadja 1

Predstavom „Don Kihot”, u režiji uglednog reditelja Andraša Urbana koja će biti odigrana večeras započeće na Barskom ljetopisu pozorišni segment. U pitanju je koprodukcija Gradskog pozorišta iz Podgorice i Barskog ljetopisa, a premijera iste bila je 2019. godine na ovom festivalu. Ovo ostvarenje rađeno je po motivima Servantesovog romana, a dramaturgiju je uradila Vedrana Božinović.

U Urbanovom rediteljskom viđenju Servantesovog remek djela, na neke ovdašnje „vjetrenjače“ juriša sedam žena – sedam glumica koje progovaraju o problemima i dilemama savremenog društva i žena u takvom okruženju. Predstava se, između ostalog, tiče i prepoznavanja donkihotovskog u sebi i u društvu oko nas, jednako kao i obračuna sa samim sobom i određenim društvenim licemerjem i manipulacijama.

Igraju: Branka Femić-Šćekić, Vanja Jovićević, Kristina Obradović, Sanja Popadić, Jelena Simić, Branka Stanić i Anđelija Rondović.
Scenografiju predstave potpisuje Smiljka Šeparović-Radonjić, muziku je uradila Irena Popović, dok su kostimi djelo Line Leković.
Predstava će biti igrana od 21.30 časova na Ljetnjoj pozornici Doma kulture, a ulaznice se mogu kupiti na biletarnici po cijeni od pet eura. U slučaju kiše biće odigrana u sali Doma kulture.
Foto: Danilo Dado Pavlović

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar