„San u snu“ – neiscrpan rudnik imaginacije

dado san 2 

Izložba slika pod nazivom “San u snu”, akademskog slikara Dalibora Dada Ćetkovića, koji živi, radi i stvara u Baru, otvorena je u Gradskoj galeriji Kotor.

Izložbu je otvorio slikar Milenko Premović, navodeći da je početak 20. vijeka donio novi način sagledavanja umjetnosti, što je uveliko doprinijelo pojavi novih teorija, saznanja i pretpostavki na području psihologije u radovima Sigmunda Frojda.
,,U isto vrijeme u slikarstvu zasićenje akademizma, mimtičkim oponašanjem prirode uključujući i impresionizam doprinosi postepenom prelasku interesovanja na psihološka saznanja i ekspresiju. Zakoračilo se u novu epohu sa Kandinskim i Mondrijanom, u pravcu apstraktnog, što na različite načine traje i danas. Za to je dokaz ova izložba, san kao mjesto susreta, granično mjesto svjetova, neiscrpan rudnik imaginacije. Dado ne ulazi u opis, ne prepušta se slučajnosti, već vješto usmjerava tok svoje kreativne misli- sna, satkane od riječi likovnog jezika, a rijetko i simbola kojima ne dozvoljava da ga odvuku u pravcu nadrealizma”- pojasnio je Premović.

dado san 1


Autor izložbe Dalibor Dado Ćetković ističe da kada neko želi da se poveže sa slikom i pokuša je shvatiti, ne treba da traži opipljiv sadržaj.

,,Svaku sliku je potrebno osjetiti. Zato sam odlučio da u okviru izložbe imam i muzičku podlogu, koja treba da omogući da publika bolje prihvati sliku, a nazivi slika će biti oni koji pomažu u odgonetanju zamisli i poruke koju želim da pošaljem”- kazao je Ćetković.

 

auto klime bakovic 1

jedro opstina bar

allegra

Cerovo

turisticka organizacija bar

kalamper

stara carsija

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

ave tours 2020

Klime Baković

djokic

morsko dobro

Logo MPF

tobar