Najava izložbe umjetnika Draga Dedića

Dio svitanja 

Srijeda, 23. novembar, u 19h.

Povodom Dana opštine Bar u Umjetničkoj galeriji "Velimir A. Leković" – Bar, biće svječano otvorena izložba umjetnika Draga Dedića pod nazivom "A-letheia ili ne-skrivenost u djelu Draga Dedića".

Insert iz kataloga:
"Unutar Dedićevih djela nalazi se mitski prostor transformacije ispunjen zagonetnim formama, bojama i tihom svjetlošču u kojem se, kao iz noćnog voza, promaljaju lica i naličja zemaljskog sna i jave u svojoj misterioznoj istovremenosti. ‘A-letheia’ Draga Dedića je tačka u prostoru koja sadrži sve ostale tačke. Ko zaroni u to beskonačno stvaralačko polje, može, uz malo sreće, vidjeti sve u svemiru, iz svih smjerova i u isto vrijeme. Mali potezi tušem i perom prate puls velikog svijeta i tvore iluziju o beskonačnosti koja se nalazi unutar Dedićevog djela. Sav prostor je tu – dat i stvaran, vječno isti i neprolazan”- dr Milun Lutovac, teoretičar savremene umjetnosti i rukovodilac Umjetničke galerije "Velimir A. Leković".

Drago Dedić fotografija

Drago Dedić je rođen 1937. godine u Orahovu kod Podgorice. Školovao se na Elektrotehničkom fakultetu u Titogradu, a studije je nastavio u Beogradu. 1967. godine odlazi za Pariz gdje nastavlja da se intenzivno bavi slikarstvom.
Svoje prvo likovno predstavljanje imao je 1973. na grupnoj izložbi u čuvenoj galeriji „Lambert” u centru Pariza, na ostrvu Sen Lui. Od tada permanentno slika i izlaže samostalno i grupno u Francuskoj i drugim zemljama, a posebno na poznatim salonima: „Salon ACAM”, „Salon d’Automne”, „Figuration Critique”, „Salon d’Hiver”, „Salon des Artistes Independants”, „Salon de Mai”, „Salon Societe Nationale des Beaux Arts”, „Salon Comparaisons”, „Salon Societe des Artistes Francais”, „Salon Fantastique”, „Salon des Grands et Jeunes d’Aujourd’hui”.

dd
Do sada je priredio trideset samostalnih. a učestvovao je na gotovo tri stotine grupnih izložbi u Francuskoj i inostranstvu. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja za likovno stvaralaštvo.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar