Večeras u dvorcu kralja Nikole

dvorac sa rasvetom

„Žene iz grada bez vratî – (Ne)zaboravljene Baranke XX vijeka“

naslovna žene2


Teško da se ikada desilo da pola tiraža jedne monografije nađe svoje mjesto u kućama Barana, bez reklame i zvanične promocije. Upravo to se desilo sa knjigom “Žene iz grada bez vratî – (Ne)zaboravljene Baranke XX vijeka” Željka Milovića, trećim tomom edicije o "običnim" ljudima koji su oblikovali grad na sasvim poseban način.
Najnovija knjiga iz ove edicije bavi se biografijama znamenitih sugrađanki i prva je u Crnoj Gori koja obrađuje ovu temu.
U njoj se nalaze biografije 45 žena raznih profila, od predsjednica Opštine do konobarica, od košarkašica do glumica, od ratnih heroina do tragičnih žrtava istog rata, “naše babe, prababe, tetke, majke... koje su oblikovale i naš, i život grada”. Uvodni esej predstavlja prvi pokušaj sveobuhvatnog prikaza položaja žene u našem gradu u vjekovnom vremenskom rasponu, uz konkretne podatke i primjere kojima se obznanjuje kako i koliko je bilo teško “na strašnom mjestu postojati” ako si pripadnica ljepšeg pola.
Na 386 strana nalaze se 352 fotografije, i podijeljena je, hronološki i tematski, na šest cjelina. Sa prve dvije knjige o znamenitim Baranima, koje su promovisane na prvoj barskoj književnoj turneji u istoriji (jedanaest promocija na jedanaest lokacija) čini neodvojivu cjelinu.
Centralna promocija monografije „Žene iz grada bez vratî – (Ne)zaboravljene Baranke XX vijeka“ Željka Milovića zakazana je za srijedu, 10. maj, u 20:00 u Dvorcu kralja Nikole.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar