Opširnije o otvaranju Barskog ljetopisa

bjeguni p 

Crnogorskom premijerom „Bjeguna“ podignuta zavjesa 36. „Barskogljetopisa“

Fantastičnim muzičko-scenskim komadom „Bjeguni“, reditelja i koreografa Staše Zurovca, sinoć je na Ljetnjoj sceni započelo 36.izdanje multimedijalnog festivala „Barski ljetopis“.

Do 26. avgusta,poklonici umjetnosti i kulture u Baru svjedočićebogatstvu ovogodišnjeg Festivala kroz njegovesegmente– promišljen Književni, sadržajan Pozorišni i Filmski, inspirativan Likovni, dinamičan Muzički, ideju vodilju bARSi kreativan Prateći, sa brižljivo biranim programima namijenjenim širokom auditorijumu.
Dobrodošlicu na svetkovinu u čast umjetnosti i kulture, u ime jednog od pokrovitelja manifestacije, Ministarstva kulture i medija Crne Gore, poželjelaje generalna direktoricaDirektorata za kulturnu baštinuDobrilaVlahović, istakavši da je „Barski ljetopis“postao prepoznatljiva tradicionalna kulturna manifestacija, ne samo Bara već i mnogo šire, koja valorizuje iprezentuje umjetnosti podstiče raznolikost kulturnog izraza ali i važnost kulture i kulturne baštine za društvo.
„Sa preko 80 programa, „Ljetopis“predstavlja svojevrsnu selekciju iz različitih disciplina stvarajućisimbiozu – jedinstveno mjesto susreta i interakcije između umjetnika i publike kao i istorijskih vrijednosti bogate i raznovrsne kulturne baštine ovog područja. Osim izvanredno selektovanih programa, dodatnu vrijednost daju programi za najmlađe, kojimaorganizator jasno stavlja akcenatne samo na važnost njihove edukacije već i na, što jeveoma bitno,uključivanje u programske sadržaje i radionice.“

Vlahović napominje da ovakvi događaji ne samo da pružaju platformuza umjetnike da izraze svoju kreativnost već iomogućavaju publici da se poveže na nov inspirativan način.

„Festivali poput ovog imaju moć da nas ujedine, podstaknu na razmišljanje iobogate nas kao pojedinca ali i kao zajednicu. Oni su most koji spaja kulturu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti čuvajući naše bogato kulturno nasljeđe i istovremeno podržavajući savremene umjetničke izraze“, zaključila je Vlahović, pozdravljajući napore i ističući potencijal„Barskog ljetopisa“ da postane svojevrsni brend ne samo grada Bara već i naše države.

Domaćin svečanosti glumac Danilo Čelebić istakao je da se radi o festivalu srećno biranog znakaiimena kojitiho i nenametljivo, više odtri i po decenije, na ćudljivom razboju društvenih promjena Crne Goretka ’zlatnu nit’ našeg identiteta.„Ponavljanje prošlosti i naslućivanje budućnosti“, kazao jeČelebić,„čudesno jeumjetničko putovanje kroz prostor i vrijeme koje baštini ’Ljetopis’“.

JU Kulturni centar, uz svesrdnu podršku osnivača – Opštine Bar, težidrugačijem, progresivnom i savremenom– posebnoosmišljenom društvenom ambijentu.

Tanja Spičanović, potpredsjednica Opštine,obratila se poštovaocima Festivala podsjetivši da je „Ljetopis“ nastao daleke 1987. godine, u nekim srećnijim vremenima, te da je zadržao inicijalni entuzijastični nerv, svoj integrativni potencijal i misionarsku ulogu kulturološkog svetionika.
„Pažljivo njegujućiviševjekovnu tradiciju i duh svih barskih Mirovica, odgovarajući, istovremeno,na izazove modernog doba i savremene stvaralačke potrebe, „Barski ljetopis“ je postaoneodvojivi dio identiteta svojih poklonika i učesnika. Osluškujući damare svog grada, u kojem se vjekovima prepliću uticaji raznih kultura, „Ljetopis“ već decenijama kroz sve umjetničke izraze, prezentuje i pažljivo prepliće različite visokokvalitetne sadržaje od klasičnih formi do onih inovativnih i alternativnih, pokazujući tako svoju otvorenost i težnju za konstantnim rastom“, kazala je Spičanović proglašavajući 36. „Barski ljetopis“ otvorenim.
„Ljetopis“ je najmanje što zaslužuje grad u kojem su se vjekovima preplitale kulture i civilizacije, koji je iznjedrio poštovanja vrijedne stvaraoce i djela koja su izdržala sve probe vremena“, navela je, najavljujući predstavu, glumica Ivana Mrvaljević.
Nakon vatrometa koji su priredili organizatori, uslijedila je crnogorska premijera muzičko-scenskog ostvarenja „BJEGUNI“, hrvatskog reditelja i koreografa Staše Zurovca, koje je inspirisano romanom poljske nobelovke Olge Tokarčuk (Olga Tokarczuk).Muziku za ovo veliko djelo komponovao je renomirani rumunski violinista Aleksandar Balanesku (AlexanderBalanescu), a rađeno je u koprodukciji sa Hrvatskim institutom za pokret i ples / 40. Tjedan suvremenog plesa.
Zurovacje u ovom ostvarenju na izuzetan način povezao virtuozno muziciranje Balanescu Quarteta i ples kroz čiju se savršenu tehniku gledaocima prenosi priča o putovanju, nekad tužna, tragična, a nekad srećna. Na sceni su koferi, kao direktna asocijacija na putovanja, ali i jasno osvijetljena knjiga kao podsjećanje da je ovaj balet pred publiku izašao upravo iz jedne knjige.

Burnim aplauzom ispraćeno je pet plesačica: Yuko Harada, Núria Giménez Villarroya, Kasija Vrbanac-Strelkin, Lucija Kukor, Juliana Vargas Rodriguez, plesač, Shao Yang Hsieh, članovi Balanescu Quartet-a: violinisti Alexander Balanescu i Yuri Kalnits, Una Palliser (viola) i čelista Nicholas Holland. Na kraju je publika pozdravila i dizajnera svjetla Marka Mijatovića i koreografa Zurovca.

Podsjetimo, u susret svečanom otvaranju Festivala, upriličen je abrum tokom kojeg su učenici barske Muzičke škole i studenti Fakulteta dramskih umjetnosti sugrađane i goste pozivali na veliku feštu umjetnosti i kulture oživljavajući duh srednjeg vijeka na ulicama Bara. Kreaciju njihovih i kostima voditeljke Ivane Mrvaljević potpisuje dr Anastazija Miranović.

Večeras će na Šetalištu kralja Nikole u 21.30h biti odigrana predstava za djecu „Luckasti klovnovi“, prvi događaj Pratećeg programa ovogodišnjeg „Ljetopisa“.
Izvor: PR Barski ljetopis

 

 

 

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar