Protest ispred Centra bezbjednosti Bar

bogougodnice

U Baru je danas, ispred Centra bezbjednosti, održano spontano građansko stajanje pod nazivom "Dosta je zlostavljanja, policijska značka nije vrijedna mučenja”.

U organizaciji feminističke grupe "Bogougodnice", Građanske inicijative "21. Maj", nevladine organizacije "Forum slobodnih građana Luča" i Liberalne partije Crne Gore, građani su iskazali negodovanje zbog prebijanja građanina Jovana Đurovića od strane policijskih službenika Centra bezbjednosti Bar 9. jula ove godine.

Organizatori građanskog stajanja su zatražili da se obustavi praksa ćutanja o zlostavljanju u policiji i da se hitno sprovedu radnje prepoznavanja policijskih službenika koji su zlostavljali građanina Jovana Đurovića i njihovo poligrafsko testiranje uz prisustvo advokata i predstavnika Odjeljenja za unutrašnje kontrole MUP Crne Gore i Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Feministička grupa "Bogougodnice", Građanska inicijativa "21. Maj", NVO "Forum slobodnih građana Luča" i Liberalna partija Crne Gore na današnjem okupljanju su skrenuli pažnju ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću, Savjetu Evrope i Evropskom komitetu za spriječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) da se u službenim prostorijama crnogorske policije i dalje nalaze nedozvoljeni predmeti koji se koriste za zlostavljanje i mučenje građana.

Tražimo hitnu i objektivnu istragu, provjeru navoda o neprofesionalnom postupanju policijskih službenika Centra bezbjednosti Bar koji se nijesu pridržavali standarda profesionalnog postupanja već su Jovana Đurovića šamarali, vrijeđali, omalovažavali, tukli, mučili kako bi iznudili informacije koje su im bile od značaja-poruka je sa protesta.

U ime organizatora govorila je građanska aktivistkinja Maja Miličković.

Ona je istakla da značka policijskog službenika iz Srbije koji je u privatnom svojstvu kao turista boravio u Baru za crnogorsku policiju nije trebala da predstavlja nikakav bitan podatak ali ni povod za solidarnost bilo koje vrste sa njim a posebno nije trebalo da zbog značke zlostavljaju bilo koga.

"Nijesu trebali da se solidarišu sa turistom samo zato što je policajac iz Srbije, kao što ne treba da se solidarišu ni sa građaninom Đurovićem samo zato što je državljanin Crne Gore. Crnogorski policajci su trebali da se savjesno, profesionalno i ravnopravno ponašaju prema svima primjenjujući zakon i ništa drugo. Umjesto zakona oni su tog dana primjenjivali negativne emocije i mržnju prema jednom mladiću koji im nije učinio ništa loše niti je povrijedio njihovo dostojanstvo i integritet" kazala je Miličković.

Miličković je dodala da je građanin Jovan Đurović u službene prostorije policije bio pristojno odjeven:

"Garderoba je stvar ličnog izbora, stila i odluke a prisustvo grba Crne Gore na njegovoj ljetnjoj majici nije trebala barske policajce da isprovocira jer taj isti grb i oni imaju na svojim uniformama".

Građanska aktivistkinja Maja Miličković je pitala:

”Zar je policijska značka turiste iz Srbije bila vrijedna zlostavljanja? Crnogorski tj. barski policajci su mogli kolegijalno da reaguju i potraže službenu značku ali ne na način da zlostavljaju i muče crnogorskog državljanina. Značka je na kraju pronađena na plaži, nije je niko otuđio, ostavljena je na recepciji hotela i odmah je pozvana policija da dođu službenici da je preuzmu.” navela je Miličković.

Kada je skrenuo pažnju na nedolično ponašanje, Đurović nije znao ni odakle je ta osoba, niti da je po zanimanju policajac u drugoj nekoj zemlji, niti da je na ljetovanje došao sa svojom značkom koja u Crnoj Gori nema službeno dejstvo.

Jasno ukazujemo da turista policajac iz Srbije ili bilo koje druge zemlje nije imao pravo da se uopšte legitimiše u Crnoj Gori sa službenom značkom. Po pravilu on je na godišnjem odmoru i ne može ni da je ima kod sebe. Zato zahtijevamo od direktora Uprave policije da o toj činjenici obavijesti Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije i ministra Vulina kako bi turista koji je u Crnoj Gori značkom srpske policije opravdavao svoje uriniranje na nedozvoljenom mjestu bio disciplinski gonjen.

Na današnjem građanskom stajanju govorila je i žrtva policijskog prebijanja Jovan Đurović. Njegovo obraćanje ispred zgrade CB Bar prenosimo integralno:

“Hvala organizatorima na mogućnosti da se obratim. Policajci su se prema meni ponašali neprofesionalno i to je bilo kako kažu jedan kroz jedan prekoračenje ovlašćenja. Šta im je trebao pancir? Koristili su ga da me preko njega biju kako bi umanjili modrice. Nemam razlog da ne govorim istinu. Tražim evo i ovđe da na poligrafsko ispitivanje idemo i ja i policijski službenici. Ja se dobrovoljno prijavljujem. A na poligraf policajci moraju ići jer im to nalaže zakon! Znači tražim da se u prisustvu mog advokata obavi zakonska obaveza da policijski službenici budu podvrgnuti poligrafu. Ne želim da to urade bez prisustva mog advokata ili nadzora javnosti. Apelujem na direktora policije da se založi za integritet i poštenu policiju! Policija ne treba nikog da bije zbog njegove nacionalnosti! Ne opravdavajte torturu, ne prikrivajte torturu, zaustavite torturu!”

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar