Evropska Nedjelja urbane mobilnosti u Baru

ned 2

Opština Bar obilježava Evropsku Nedelju urbane mobilnosti 2021.

Međunarodna manifestacija ima za cilj  poboljšanje uslova saobraćaja za sve učesnike i afirmaciju urbane mobilnosti u gradu. Ona će biti obilježena nizom aktivnosti i mjera koje sprovodi Sekretarijat za komunalno-stambene poslove i zaštitu životne sredine u saradnji sa Sekretarijatom za uređenje prostora, od kojih će neke biti sprovedene tokom trajanja manifestacije dok će za dio aktivnosti zbog obima posla realizacija biti produžena i nakon toga.

U okviru obilježavanja Nedjelje urbane mobilnosti predviđeno je zatvaranje ulice Vladimira Rolovića u centru grada, koja će za vikend služiti kao zona bez automobila a tom prilikom promovisaće se veća urbana mobilnost i smanjenje zagađenja životne sredine smanjenjem broja automobila u saobraćaju.

Isto tako, planirane su aktivnosti koje se tiču javnog sabraćaja, postavljanje dezinfekcionih punktova u gradske autobuse što će biti posebno korisno u vrijeme aktuelne epidemije ali i promotivna autobuska karta u vidu edukativnog flajera koja će omogućiti besplatan prevoz do Starog Bara i ulazak u stari grad, što će građanima i turistima posebno približiti i olakšati upoznavanje sa kulturno-istorijskim nasljeđem grada.

Jedna od mjera podrazumijeva i ugradnju sedam biciklističkih parkinga koja će biti pažljivo postavljena na javnim mjestima u blizini najvažnijih institucija, kako bi se dodatno popularizovao biciklizam u Baru koji je idealan za ovakvu vrstu rekreacije i sporta.
Radiće se i na poboljšanju uslova pješačkog saobraćaja, ugradnjom, po prvi put, novih saobraćajnih znakova veće pozornosti na pješačkim prelazima i u blizini škola, postavljanjem zaštitinih stubića za sigurnije kretanje pješaka a čime se i onemogućava neodgovorno parkiranje, a pješačke staze biće urađene od hladne plastike što će garantovati njihovu dugovječnost i bolju upotrebljivost.

Opština Bar postaviće i posebne uređaje, radarsko informacione panele, koji će prikazivati brzinu kretanja automobila na velikim displejima i na taj način dodatno upozoravati vozače i podići nivo bezbijednosti svih učesnika u saobraćaju. Ovo će biti posebno važno za putne pravce u nesporednoj blizini škola gdje se kreće veliki broj djece.

Realizacija ovih mjera otpočeće u Nedjelji urbane mobilnosti koja traje od 16. do 22. septembra i obilježava se širom Evrope, dok će realizacija nekih od mjera zbog obima posla biti produžena. Sve to u cilju kontinuiranog i održivog uređenja saobraćaja, olakšavanja kretanja automobila i pješaka ali i veće sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.
Akciju su podržali i Turistička organizacija Bar i JP "Kulturni centar Bar"

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar