Poslanici zasjedali pokraj Crnog jezera na Žabljaku

crno jezero 

Posebna sjednica 27. saziva Skupštine Crne Gore održana je danas na platou kod Crnog jezera na Žabljaku.

Na dnevnom redu bila je jedna tačka: Obilježavanje 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.
Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da odlučio da se sjednica održi na Žabljaku jer je na tom mjestu Skupština prije 30 godina donijela Deklaraciju o ekološkoj državi Crnoj Gori.

krivikapicc

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić povodom 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom poslao je poruku :

„Danas, kada ste zagledani u „gorske oči” naše majke, u najljepše crnogorske oči, iz kojih izbija ljepota svih naših krajeva i krajolika, od Pljevalja do Ulcinja, od Rožaja do Herceg Novog, svih naših rijeka, jezera i planina, naših ravnica, našeg mora i podmorja, sjetite se da Crna Gora nije bila i ostala samo „prijestolje od slobode” (kako je pisao Tenison), već i „prijestolje od ljepote“.

Danas kada ste na jednom od njenih svetih prijestola, u zagrljaju prirode i njenog mira, valja udahnuti i zadržati u srcu osjećanje tog prirodnog sklada, i primijeniti ga na svakodnevni život. Značaj tog sklada, i svakog drugog kojeg Crna Gora prijeko treba, ugrađen je u vrijednosnu paradigmu Vlade na čijem sam čelu. Zato je, sa naše strane, i pokrenuta inicijativa oživljavanja ove, usudiću se reći - nezamjenjive i vječne ideje o ekološkoj državi Crnoj Gori.

Tome ne doprinosi samo kampanja „Svaki LIST, svaka KAP”, koju je pokrenulo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, već i zajednički napori cjelokupne Vlade u pravcu unapređenja nacionalne ekonomije, sa ciljem usklađivanja naših ekoloških politika sa standardima i zakonodavstvom Evropske unije, što će posljedično uticati na razvoj i podsticanje obnovljivih izvora energije, zaštitu biodiverziteta, prelazak na cirkularnu ekonomiju, zelene biznise, čistiju proizvodnju i potrošnju, smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, itd.

U tom smislu, Vlada Crne Gore će bezrezervno biti posvećena radu na Poglavlju 27, kao jednom od ključnih izazova u pogledu implementacije pravnih tekovina Evropske unije u oblasti životne sredine i klimatskih promjena. Jednako tako, ova Vlada neće dozvoliti zataškavanje takozvanih crnih ekoloških tačaka, ali ni otvaranje novih, kroz devastiranje naših ekoloških bisera, kao što je to slučaj sa koritom rijeke Tare, koji su prouzrokovale određene neodgovorne instance i nesavjesni pojedinci.

Nemojte nikada zaboraviti da je, uz naše vrijedne i poštene ljude, prirodna sredina »naš najznačajniji i trajni resurs«. Kao što je nužno poštovati svako ljudsko biće, svaku jedinku, jednako tako je neophodno poštovati, voljeti i njegovati našeg praroditelja – Majku Prirodu. Čuveni slikar Mark Šagal je, u svom kreativnom mimohodu, jednom simbolično zapisao: „Kada ocjenjujem neko umjetničko djelo, odnesem ga i stavim pored nečega što je Bog stvorio, pored drveta ili cvijeta. Ako je neskladno, znači da nije umjetnost.“

Dame i gospodo, okrenite se danas oko sebe. Oko vas je umjetničko djelo zvano - Crna Gora. Učinimo sve da u budućnosti dobije svoj novi ram“, napisao je premijer Zdravko Krivokapić.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar