Posvećen Baru, časopis “KOMUNA” u subotu na kioscima u Baru

KKOMM

Novi 40. broj časopisa "Komun@" je odštampan na povećanom broju strana i u cjelosti je posvećen Baru.

Donosi veliki broj interesantnih tekstova vezanih za prošlost grada pod Rumijom koji će predstavljati svojevrstan arhiv grada Bara za sadašnje i buduće generacije i od sjutra će moći da se nabavi na skoro svim prodajnim objektima za štampu u svim crnogorskim gradovima.

Časopis započinje uvodnikom "Grad na dvije obale " koji potpisuje Dušan Raičević, predsjednik Opštine Bar koji ističe "da malo gradova može da se pohvali da se samo u jednom vijeku doživjelo toliko transformacija , promjena, lomova i uzdizanja, i da je svaki lom samo još više osnažio duh njegovih ljudi i izrodio još ljepše i bolje“Usudiću se da kažem da je Bar, zaista, grad feniks."

Željko Milović piše o Baru koji je u svojoj istoriji nekoliko puta mijenjao lokaciju u tekstu pod naslovom „Selidba kao usud“, dok Neđeljko Đurović piše o fenomenu interkulturalizma u Baru, života zajedno, u tekstu pod naslovom „Od mnogih kultura, jedan je Bar“ a ne jedno pored drugih.
Ammar Borančić i Željko Milović su rekonstruisali hronološki ljude koji su bili na čelu Sreza i Opštine Bar u XX vijeku u tekstu pod naslovom „Velikani svojeg doba“

Dr Savo Marković u ovom broju Komune je napisao izvanrednu studiju o novcu koji je kovan u Baru u srednjem vijeku, a dr Svetozar Savić tekst o zaostavštini porodice Petrović kao florističkog bogatstva, Dragan Marović je priredio tekst o pominjanju Bara u uglednom američkom časopisu „New York Times“,dok je Suljo Mustafić rekonstruisao kako su tekli talasi iseljeništva iz Bara ka Aziji, Evropi i Americi u prošlom vijeku u tekstu pod naslovom „I u zlatnoj groznici, srcem u zavičaju“.

Vladimir Lukšić je pisao o narodnim nošnjama Spiča, Šušanja i Zubaca, a Sabrija Vulić o Mrkojevićima kao neispitanom istorijskom blagu. Ivanka Leković pisala je o rodnom Godinju i spomeniku sa reljefom na kome su radili Ljubo Vojvodić i Olja Ivanjicki.

Draginja Radonjić je pisala o spomenicima NOB-a u tekstu „Sjećanja na obične , ali hrabre ljude“, Ilija Vukotić o bombarderu B-17 koji je 1945 udario u brdo Petiljevo pored Šušanja u tekstu pod naslovom „ Recikliranje američkog bombardera“.a Vasilije Janković piše o potonulom remorkeru R-2.

Bivši predsjednici Opštine Bar Čedo Ratković i Jusuf Kalamperović su se na svoj način osvrnuli na godine prošle u tekstovima o robnoj kući Izbor i sjećanjima na vrijeme ubrzanog razvoja grada ispod Rumije.
Radomir Petrić podsjetio je na prvi brod „Sveti Stefan“ i što je značio za nas, u tekstu pod naslovom „ Svetac koga su voljeli i ateisti“, a Dragana Erjavšek o tri književna kluba u Baru u posljednjih 50 godina.

Dr Anastazija Miranović je prezentovala likovni život i stvaraoce grada pod Rumijom, a Milun Lutovac je pisao o legendarnom „Urošu Strašnom“, Urošu Toškoviću, uz ekskluzivne fotografije prvog foto sešna koje je slikar napravio u Baru, dobijene iz foto arhive Anta Bakovića.

Kada je riječ o sportu u Baru ,Milan Vujović je pisao o počecima atletike u Baru u i Društvu za tjelesno vaspitanje „Partizan“ u tekstu pod naslovom „Sve je počelo na Pristanu“, a Ilija Kovačević o svim barskim sportistima koji su učestvovali na olimpijada tekstu pod naslovom „Reprezentovali državu i svoj grad“

Interesatno je za ovaj 40.jubilarni broj Komune koji je u cjelosti posvećen Baru, da su svi autori tekstova Barani, izuzimajući jedino sestru Esteru Radičević koja je za ovaj broj namjenski u svom tekstu „Zavrijedile povjerenje građana“ detaljno rekonstruisala gotovo pedesetogodišnji požrtvovani rad časnih sestara u barskoj bolnici, za koji su dobili nagradu grada Bara, ali i niz Ordena SFRJ.

U ovom posebno i tematskom izdanju Komune su i tekstovi o prvom hotelu u Baru, putovanjima avionom iz Bara ka Beogradu i obratno , o Spomeniku oslobodiocu u Starom Baru, prvim barskim štampanim medijima, foto zbirci gradskog Muzeja, prvom TV festivalu, najvećem ljubavnom grafitu ikad na ovim prostorima, barskim pop-rock bendovima na gitarijadama šezdesetih i sedamdesetih, prvoj fudbalskoj utakmici, prvim fudbalskim klubovima i prvom gradskom derbiju.

Ukupno 32 strane tekstova koje će se čitati dugo koje će podsjećati na to kakav je i što je nekad bio Bar, ponosan i uspravan, lijep, i na svoj način bezobrazan i prkosan kad ustreba, zapisao je između ostalog Željko Milović koji je po prvi put u Komuni bio gost urednik ovog izdanja.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar