Obilježeno deset godina rada Fakulteta za poslovnu ekonomiju i pravo

FPEP Bar

Povodom uspješno okončanih deset godina od početka nastavnog procesa, na Fakultetu za poslovnu ekonomiju i pravo (FPEP) Bar održana je svečana Sjednica Naučno-nastavnog vijeća ustanove, na kojoj su sumirana dosadašnja akademska postignuća i analizirani planovi za budući period, saopšteno je iz ove privatne visokoškolske ustanove.

FPEP Bar registrovan je kao visokoškolska ustanova krajem 2008. godine, a nastavni proces započet je od studijske 2012/13
Tim povodom, osvrt na desetogodišnji nastavni period dala je doc. dr Sandra Đurović koja je u prvoj godini realizacije nastavnog procesa bila angažovana kao saradnica u nastavi, nakon čega je sa uspjehom svoju akademsku karijeru gradila do trenutne pozicije na kojoj se nalazi, funkcije prodekanke za nastavu.

„Zvanje predavača sa sobom nosi veliki izazov i obavezu permanentnog usavrašavanja i praćenja naučnih dostignuća iz oblasti istraživanja. Ipak, rad sa studentima predstavlja odličan modus zajedničkog napredovanja, a dostignuća studenata svaki predavač gleda kao i svoj lični uspjeh. Iz tog razloga, biti sudionik profesionalnog usavršavanja mladih ljudi predstavlja veliku satisfakciju svakom saradniku u nastavi i nastavnom profesoru koji je angažovan na našoj ustanovi visokog obrazovanja“, kazala je doc. dr Sandra Đurović.

FPEP Bar registrovan je kao visokoškolska ustanova krajem 2008. godine, a nastavni proces započet je od studijske 2012/13.

„Prvih nekoliko godina bile su posvećene istraživanju potreba tržišta rada, kako bi se ishodi i ciljevi studijskih programi usmjerili na znanja, vještine i kompetencije koje studentima pružaju komparativnu prednost prilikom daljeg razvoja profesionalne karijere. Iz tog razloga, sastavni dio planova nastavnih programa koji se realizuju na ustanovi sadrži i obavezan praktični rad studenata. Svi studenti u završnom semestru imaju obavezu obavljanja studentske prakse, koja se realizuje po osnovu smjernica „Modela studentske prakse i praktične nastave akademskih studija“ autora pok. prof. dr Boža Marđokića, osnivača i prvog dekana ustanove“, ističu iz FPEP.

Sastavni dio planova nastavnih programa koji se realizuju na ustanovi sadrži i obavezan praktični rad studenata
Saradnik u nastavi na FPEP doktorand Nermin Škretović podsjetio je da osnovni principi u implementaciji Bolonjske deklaracije podrazumijevaju uključivanje u bolonjski proces, što između ostalog znači osavremenjavanje nastavnih planova i programa uz sticanje iskustava kroz rad i praksu, zatim rad u manjim grupama, interaktivnu nastava, gdje će biti više kontakata između profesora i studenata.

„Zato je jedna od važnijih intencija bolonjskog modela osposobljavanje studenata za bržu integraciju u radne procese nakon okončanja studija. Dosadašnja iskustva govore da je model koji se na FPEP realizuje adekvatan, kako sa stanovišta studenta kao budućeg profesionalca, tako i sa stanovišta organizacija koje primaju studente – praktikante, od kojih mnogi na taj način kasnije, nakon njihovog diplomiranja, rješavaju i određene kadrovske probleme“, istakao je Škretović.

Aktivnosti u narednim akademskim godinama na FPEP Bar, kako najavljuju iz ovog Fakulteta, biće usmjerene na dalje podizanje kvaliteta nastavnog procesa, kao i unaprjeđenje međunarodne saradnje, naučno-istraživačkog rada, izdavačke djelatnosti i drugih aspekata značajnih za razvoj ustanove.

Izvor: Primorski Portal / foto arhiva: Sergej Zabijako

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar