Vještine za posao Albanija –Crna Gora!

kurcc 2

Prenosimo integralno.

Preporuke za stvaranje povoljnijeg ambijenta za zapošljavanje u prekograničnom području Crne Gore i Albanije

BSC Bar u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore i Agencijom za razvoj investicija Albanije sprovodi projekat "Vještine za održivo zapošljavanje i inkluzivni ekonomski rast prekograničnog regiona Albanije i Crne Gore - Vještine za posao Albanija–Crna Gora". Projekat je finansiran kroz Program prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014-2020 u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II).
U sklopu navedenog projekta održana je konferencija na temu zapošljavanja i trendova na tržištu rada u prokograničnoj oblasti Crne Gore i Albanije. Kao rezultat diskusije partnera i stejkholdera, učesnika konferencije, definisane su sljedeće preporuke na kojima u budućem periodu treba raditi:
1. Kreirati paket podsticajnih mjera za unapređenje kapaciteta preduzeća da generišu radna mjesta za mlade.
2. Skratiti administrativne procedure, posebno one za dobijanje dozvola i licenci i plaćanje poreza, kako bi bile jeftinije i vremenski efikasnije.
3. Olakšati pristup kreditima za mala preduzeća sa ograničenom kreditnom istorijom.
4. Unaprijediti dostupnost kvalitetne nefinansijske podrške za mala i srednja preduzeća, uključujući obuku, konsalting, savjetodavne usluge, marketinške usluge, informacije, razvoj i transfer tehnologije, kao i podsticati poslovno umrežavanje.
5. Učiniti obrazovni sistem osjetljivijim na potrebe tržišta rada. Navedeno može pomoći u podršci zapošljivosti mladih ljudi i minimizirati neravnoteže u vještinama, a to uključuje sljedeće mjere: 1) širenje usluga profesionalnog savjetovanja u obrazovnim ustanovama; 2) jačanje podsticaja obrazovnim ustanovama za usklađivanje ponude s potrebama tržišta rada; 3) jačanje saradnje između obrazovnih institucija i poslodavaca
6. Poboljšati pružanje usluga za zapošljavanje mladih kroz : Finansiranje programa za zapošljavanje mladih (posebno stažiranje i subvencije za angažovanje novih radnika) i unaprijeđenje servisa namijenjenih poslodavcima kako bi se proširio opseg slobodnih radnih mjesta koja se oglašavaju posredstvom Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.
7. Podsticati partnerstvo između turističke industrije i obrazovnih institucija kako bi se razvili relevantni i visokokvalitetni programi obuke koji zadovoljavaju potrebe industrije. Razviti programe obuke koji su posebno usmjereni na digitalne vještine za preduzetnike, uključujući kurseve o digitalnom marketingu, e-trgovini i marketingu.
8. Promovisati eko-turizam. Region ima bogato prirodno nasljeđe, uključujući nacionalne parkove, planine i Jadransku obalu. Promovisanje eko-turizma u regionu moglo bi privući posjetioce koji su zainteresovani za istraživanje i učenje o prirodnom okruženju, istovremeno promovišući očuvanje i održivi razvoj. Ovo bi moglo uključivati razvoj staza u prirodi, eko-loža i obrazovnih programa koji naglašavaju biodiverzitet i prirodne resurse regiona.
9.Unaprijediti i dalje razvijati kulturni turizam: Region takođe ima raznoliku kulturnu baštinu, pod uticajem mješavine albanske i crnogorske tradicije. Promovisanje kulturnog turizma moglo bi privući posjetioce koji su zainteresovani za istraživanje i učenje o istoriji, umjetnosti, zanatima, muzici i hrani regiona. Navedeno bi moglo da uključi razvoj kulturnih turneja, festivala i događaja koji prikazuju kulturno bogatstvo i raznolikost regiona.

10. Razviti novi turistički paket fokusiran na prodaju prekograničnog turizma: Kao prekogranična regija, ova oblast nudi jedinstvene mogućnosti posjetiocima da istraže i dožive dvije različite kulture na jednom putovanju. Promovisanje prekograničnog turizma moglo bi privući posjetioce koji su zainteresovani za istraživanje i Albanije i Crne Gore, uključujući njihovu zajedničku istoriju, tradiciju i prirodne ljepote. Ovo bi moglo da uključi razvoj prekograničnih putovanja, događaja i aktivnosti koje naglašavaju prekogranični identitet regiona i promovišu saradnju i integraciju između dvije zemlje.

kurcc 1
U cilju sučavanja sa izazovima kao i zajedničkog rada na eliminisanju barijera za zapošljavanje i samozapošlhavanje mladih i žena u sklopu konferencije potpisan je Memorandum o razumijevanju i saradnji između partnera na projektu i predstavnika nadležnih institucija, poslovnog sektora, obrazovnih institucija i medija u oblasti održivog zapošljavanja i inkluzivnog ekonomskog rasta prekograničnog regiona Albanije i Crne Gore. Memorandum su potpisali: Privredna komora Crne Gore, Agencija za međunarodni razvoj investicija Albanije, Go2Albania, Ministarstvo ekonomskog razvoja, Fakultet za turizam Univerziteta Mediteran, Fakultet za poslovnu ekonomiju i pravo Univerziteta Adriatik, Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, ZZZCG, Unija mladih preduzetnika, Doo Them, Biotrend doo, A&E nekretnine doo, Abordage doo, Art of Biz doo, In-Bar doo, SteVas računovodstvo doo, NVO Akcelerator preduzetništva i Primorski portal.
„Ova konferencija je doprinijela umrežavanju relevantnih stejkholdera i označila važan korak ka stvaranju povoljnog okruženja za zapošljavanje i održivi ekonomski rast u prekograničnom regionu Albanije i Crne Gore. Posebno nas raduje to što su se partneri obavezali da će nastaviti sa zajedničkim radom i preduzeti konkretne korake u sprovođenju preporuka kako bi se prevazišli izazovi sa kojima se suočavaju mladi i žene u vezi sa zapošljavanjem. Samo zajedničkim snagama možemo raditi na pružanju prilika mladima i ženama i na taj način prevazići izazove sa kojima se suočavaju”, istakli su iz Fondacije Biznis start centar Bar.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar