Danas predavanje prof. Morettija u Baru

moretti

Tema: Klimatske promjene u istoriji planete Zemlje

Danas, 24.04.2024. godine prof. Antonio Moretti, docent Geodinamike i Prirodnih rizika na Univerzitetu u Akvili održaće u JU Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi Bar predavanje na temu “Klimatske promjene u istoriji planete Zemlje”
Predavanje će biti održano u školskoj biblioteci sa početkom od 14.00h.
Profesor Moretti je tu da sa zainteresovanom publikom podijeli svoja znanja i iskustva o zemljotresima koja je izučavao, stekao i lično preživio u Italiji, sa akcentom na ulogu, značaj organizovanja i funkcionisanja civilne zaštite.
Predavanje je upriličeno povodom obilježavanja 45 godina od zemljotresa na crnogorskom primorju i 15 godina zemljotresa u Akvili, kao i Dana Planete Zemlje.
Ovo predavanje, kao i stručnu posjetu prof. Morettija Crnoj Gori organizuju advokati Vesna i Sonja Čejović.
O profesoru Antonio Moretti...
Profesor Antonio Moretti, Geolog starog kova, onaj, što bi se reklo, sa cokulama i čekićem, sendvičem i bocom u rancu. Još i pljoska vina koje poslije 8 sati hoda nikada ne smeta. Uobičajeno, posjetilac pećina i rudnika, radi na prikupljanja informacija o prošlosti ambijenta, klime i seizmičnosti Apeninskog poluostrva.
Diplomirao sa najvećom ocjenom (magna cum lode) u Strukturalnoj Geologiji na Univerzitetu u Pizi, istraživao rudnike izmedju planina centralne Sardinije a kasnije makije Maremma .
U nastavku, stipendista Nacionalnog Instituta geologije i vulkanologije Italije, a poslije angažovan po ugovoru kod Nacionalnog Savjeta za istraživanja , Grupi za nacionalnu odbranu protiv zemljotresa;Posvetio se Seizmotektonici i Geodinamici italijanskog poluostrva. Kao istraživač, preko Univerziteta u Kalabriji, saradjivao je na upravljanju Seizmološke Regionalne Mreže i na paleoseizmičkom istraživanju primijenjenom na teritoriji Kalabrije.
Istovremeno bavio se geološkim razotkrivanjem Prezile i Baćino Kroroneze. Autor je i direktor stranice 561 (Sveti Đovani u Cvijeću), nove Geološke Kartografije Italije u srazmjeri 1: 50.000.
Od 1999. preko Univerziteta u Akvili, kao odgovorno lice Laboratorije za geologiju,seizmologiju i radioprojekciju bavio se radonom kao faktorom sanitarnog rizika i kao pretečom seizmičkih dogadjaja.
Od 6. Aprila 2009.godine uživa “privilegiju” jedinog seizmologa žrtve zemljotresa u Italiji. Trenutno u očekivanju “rekonstrukcije” bavi se, kako on sam skromno, kaže “najnižom akademskom lestvicom” vanredni je profesor Seizmologije, Regionalne Geologije i Prirodnih rizika na Univerzitetu Akvila.
Stravstveni je pratilac modela GAJA od James Lovelock, oduvijek posvećen izučavanju istorije Zemlje i Života i recipročnim vezama koje regulišu ujednačenost izmedju svijeta Geologije, Biologije i Čovjeka.
U poslednjih 15 godina, u saradnji sa Katedrom Speleologa Univerziteta, razvija istraživanje i u ipogenom ambijentu, kako nastavljajući teme povezane sa prirodnim radioaktivnostima, tako i otkrivajući paleoseizmička, paleoklimatička, antropološka i arheološka svjedočanstva.

Trenutno se bavi, kako na nivou istraživanja tako i širenjem naučnog znanja, u problematikama povezanim sa prirodnim faktorima, posebno geološkim, koje utiču na velike klimatske varijacije Pleistocene i Olocene, kao i istorijom Života i Čovjeka.

Učestvuje, kao odgovoran naučnik i kao izvjestilac, na različitim televizijskim emisijama ambijentalnog i prirodnjačkog karaktera, na nacionalnim i regionalnim tv mrežama.

Autor je preko 70 video didaktičkih materija koji se odnosi na Nauku o zemlji, publikovani na kanalu youtube GEOLAB Lekcije iz Geologije.

Odgovoran naučnik Nacionalnog Udruženja Slobodni Ambijentalisti, priznata od strane Ministarstva prostora Italije.

Od akademske 2022/2023. posto je ostvario pravo na penziju nastavlja sa angazovanjem na Univerzitetu Akvila angazovanje po ugovoru kao profesor – docent na predmetu Geodinamika i prirodni rizici.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar