Djeca sa smetnjama u razvoju deceniju čekaju Dnevni centar

bar yastava

Pitanje Dnevnog centra za djecu sa posebim potrebama u Baru nije riješeno duže od deset godina pored stalnih obećanja i čelnika opštine i ministarstva rada i socijalnog staranja.

Ono u čemu su tri prethodna ministra rada i socijalnog staranja bili usaglašeni jeste tvrdnja “ ministarstvo je za Dnevni centar pare prebacilo na račun opštine Bar?”

Piše: Biljana Dabić

Iako je Dnevni centar predviđen za najranjivu populaciju u društvu- obećanja nisu ispunjena. Podsjećanja radi, još dok je predsednik opštine Bar bio Žarko Pavićević, zatim dr Zoran Srzentić, a ministri rada i socijalnog staranja Fuad Numanović, Predrag Bošković, Zorica Kovačević... Dnevni centar, u njihovim najavama, samo što nije završen, ali projekat do danas nije realizovan Ranije je najavljivano da je određena lokacija za Dnevni centar u dvorištu osnovne škole Meksiko.

Profesor u penziji Sloban Vuković preko NVO “Osmjeh” 17 godina aktivno pomaže djeci koja imaju smetnje u razvoju.Vuković navodi da je opština Bar dobila 217.000 namjenskih sredstava za gradnju Dnevnog centra.
-Za ovu namjenu 2009.godine Opština Bar je dobila 147.000 evra, a sadašnji ministar rada i socijalnog staranja Purišić (Kemal) kazao nam je da je uplaćeno Opštini Bar još 80.000 evra za Dnevni centar. Nadam se da će biti pomaka, mada to čekanje zaista dugo traje, kaže Vuković ističući “Dnevni centri su potrebni i neophodni”.

Da bi mogli razumjeti porodice koje imaju djecu sa posebnim potrebama, neka o njihovom životu razmišljaju minut – dva oni koji godinama daju samo obećanja
- Zamislite ljude koje imaju djete sa teškom smetnjom. Oni moraju da žive život. Ti roditelji imaju potrebu da negdje pođu, ali ako nemaju kod koga da ostave djete, oni su onemogućeni da pođu kod ljekara, na svadbu, sahranu...Zato pored ostalog postoje Dnevni centri da bi se djeca mogla povjeriti stručnim licima na nekoliko sati, kaže Vukovića. On takođe, naglašava da “Svakako drušrvo treba da osnaži porodice, kako bi djeca sa smetnjama ostala u porodici. Ili, da ih prihvati druga porodica u kojoj se oni dobro osjećaju”

Uz poražavajući činjenicu za cijelo društvo da djeca ometena u razvoju duže od decenije čekaju na Dnevni centar, nevladina organizacija koja se brine za njih, kao ni druge, osam godina nisu dobijale novac od opštine koji se budžetom predviđa za nevladin sektor.

Za NVO Osmjeh, koja se bavi djecom intelektualno ometenom u razvoju, dobijena novčana podrška bila je uslov da opstanu.

-Sredstva koja smo dobili u martu na lokalnom nivou za nas je to slamka spasa, jer smo bili na ivici egzistiranja. Iako ova sredstva nisu dovoljna, za nas koji se bavimo humanitarnim radom su od neprocjenjivog značaja i sada tek možemo da sagledamo u kakvoj smo ‘provaliji’ bili ovih osam godina. Mi imamo najranjiviju grupu. To su djeca intelektualno ometena u razvoju koja ne mogu sama da brinu o sebi i koja gotovo ne izlaze iz kuće, nemaju osmišljen život i osnovna prava.Oni su u sjenci i društvo treba da razmišlja o njihovim pravima, omogući im ono što im svakako pripada. Toj djeci treba šansa, oni trebaju da imaju prava kao i drugi ljudi. Nije da oni ne mogu, mogu, ali im treba dati šansu. U Baru imamo ženu koja ide na štakama, doktor je, govori četri svjetska jezika, ekspert je UNICEF –a, kazao je Vuković dodajući “Nadamo se da ćemo biti u prilici da javnosti pokažemo kako i što radimo”

Profesor Vuković inače je i predsednik UO Saveza “Naša inicijativa”, najbrojnije organizacije u invalidskom pokretu Crne Gore, koja okuplja dvadeset roditeljskih udruženja u 17 gradova Crne Gore

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar