U Baru obilježen Svjetski dan turizma

tooob 1

Turistička organizacija Bar je nastavila tradiciju obilježavanja Svjetskog dana turizma, koji je ustanovila Svjetska turistička organizacija (UNWTO).

Svjetski dan turizma se ove godine obilježio pod geslom : „Turizam i poslovi – Bolja budućnost za sve“ pa je u skladu sa temom u hotelu „Princess“ u Baru organizovana cjelodnevna konferencija na kojoj je centralni događaj bila stručna panel diskusija „Radna snaga u turizmu – izazovi i mogućnosti“.

tooob 4

Na početku konferencije prisutne je pozdravila potpredsjednica Opštine Bar, Tanja Spičanović koja je naglasila da je turizam jedan od glavnih pokretača ekonomskog razvoja u Baru i da je obilježavanje Svjetskog dana turzma lijepa tradicija koju treba nastaviti i u budućnosti.

tooob 2

Nakon Spičanović prisutnima se obratio direktor TO Bar, Emil Kukalj koji je predstavio rezultate istraživanja o stavovima i potrošnji turista (ankete) u Baru tokom ljeta 2019. Naveo je da se od ove godine anketa turista sprovodi po ugledu na poznata TOMAS istraživanja Instituta za turizam Hrvatske sa ciljem dobijanja pouzdanih informacija o stavovima i potrošnji turista u Baru odnosno dobijanja kvantitativnih i kvalitativnih sociodemografskih podataka o gostima, karakteristikama putovanja i boravka u Baru, troškovima za vrijeme boravka u destinaciji i stavovima o turističkoj ponudi destinacije i zemlje.

tooob 5

Centralni dio konferencije je bila panel diskusija na kojoj su govorili prof. dr Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam – Budva, prof. dr Veselin Orlandić, direktor Zavoda za zapošljavanje – Bar, Irina Tomić, osnivač kompanije True Consulting iz Zagreba i mr Elvir Kalamperović, vlasnik kompanije „Kalamper“ iz Bara, dok je moderator bio prof. dr Ilija Moric, profesor na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo – Kotor. Nakon panela organizovana je i diskusija sa ciljem informisanja kao i dobijanja sugestija od turističke privrede o planiranim aktivnostima TO Bar u 2020 godini.

Na konferenciji su bili prisutni predstavnici Opštine Bar, Ministarstva održivog razvoja i turzma, LTO-a, turističke privrede, hotelijera, restoratera, turističkih agencija, privatnog smještaja, medija i dr.

Osim navedenog TO Bar je podržala i organizaciju izleta za učenike srednje ekonomsko-ugostiteljske škole koji su se ovog puta upoznali sa turističkim potencijalima sela Godinja, Virpazara i tvrđave Besac.

Svjetski dan turizma održava se svake godine 27. septembra organizacijom prigodnih manifestacija u čitavom svijetu, a navedeni datum je odabran kako bi se podudarao s važnim trenutkom za Svjetsku turističku organizaciju, danom kada je 1970. usvojen njen Statut. Svjetski dan turizma obilježava se kako bi se prije svega podigla svijest o značaju turizma i njegovom efektima, kako ekonomskim, tako i sociološkim, kulturnim, političkim i drugim.

ave tours 2

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar