Dvorac kralja Nikole

 

dvor i ss

Piše: Snežana Šćekić

Ma ja stvarno neću, da me neko gleda da izvodim nešto – odgovara drugarica na pitanje hoće li da učestvuje u spotu koji snima pop rock grupa iz Bara. Ja se dvoumim u sebi, i jednim dijelom bih prihvatila, prija mi, ali prihvatam odabir svojih drugarica i kažem da ni ja ne želim da učestvujem u spotu koji će se snimati ispred Dvorca Kralja Nikole.

Članovi grupe nam govore da treba da razmislimo. Ja se već kajem ali znam da je to konačna odluka. U pitanju su devedesete godine i naših trinaest četrnaest.

Koliko uživam u ljepoti Dvorca Kralja Nikole govori i podatak da sve drugarice koje nijesu iz Bara dovedem da malo upoznaju mjesto, obavezno se slikamo i ispričam im neke od zanimljivosti koje se vezuju za Dvorac.

Nedavno sam se slikala na onim većim stepenicama. I opet ću , sigurno. Kad god sam u nekom posebnom raspoloženju , ja to pokažem kroz ambijent tog posebnog mjesta. Tužna sam bila izlascima kustosa I nadležnih lica koji su govorili da Dvorac prokišnjava , da se uvukla vlaga među zidove, da padaju djelovi plafona.

Međutim, danas se slika mijenja. Dvorac Kralja Nikole zaslužuje najljepše obrise enterijera i naravno eksterijera. Moramo ga čuvati.

Smješten neposredno uz morsku obalu, sa Velikim i Malim dvorcem, kulama – stražarama, dvorskom kapelom, zimskom baštom, i po mnogima najljepšim parkom na crnogorskoj obali , ovaj kompleks proglašen je za spomenik kulture.
Centralno mjesto kompleksa zauzima palata koja je sazidana 1883. godine na ruševinama vile poslednjeg turskog gospodara Bara Selim Bega Mustafagića. Nakon oslobođenja Bara, knjaz Nikola je plac uz samu obalu na kojem je bio smješten Selim – Begov saran dao svom zetu , knezu Petru Karađorđeviću , koji je od ženidbe sa Zorkom živio u Crnoj Gori. Knez Petar Karađorđević će vilu nazvati “Topolica “ i ispostaviće se na taj način “kumovati” mjestu koje će nepun vijek kasnije , nakon dvije urbanističke selidbe , postati centar grada.
Kralj Nikola je poslednji put boravio u Dvorcu 29. Juna 1914. godine
Barski muzej je danas koncipiran kao ustanova kompleksnog tipa sa arheološkim , istorijskim , istorijsko umjetničkim , etnološkim i prirodnim odjeljenjima. U Istorijskom dijelu izloženi su veoma vrijedni primjerci zanatskog oružja, ordenja, arhivalija, starih fotografija , ali i namještaja među kojima su i komadi zaostalog iz vremena kada je u palati stanovao bračni par Karađorđević.
Sa proljeća kad sve olista, a da ne bude fraza, Dvorac dobija možda najljepšu razglednicu. Šetnja kroz park, obilazak prelijepog zdanja, samog muzeja učiniće da shvatimo koliko ljepote ima ovaj dio grada Bara, kako za nas mještane a vjerovatno i posebno za goste našeg grada.
Ko zna, možda i snimim nešto na onim stepenicama Dvorca.
Polako.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar