Pečurica: Čitanje kao razvoj stvaralačkih sposobnosti

sladjdjdana pecurica

Otvorimo svoj um...

Razumna djelovanja kroz rješenja, nove izazove, nove ideje i snage ka nekim novim otkrićima tj., mogućnostima za dostizanjem stvaranjima sa razumnim pokazateljima - koji otkrivaju naše puteve ka oučavanjima činjenica, koje mogu poboljšati naš život , ako ne odustajemo i bavimo se svojim zadatkom, koji traži da izbije na površini sa svim našim radom , trudom i zalaganjima lične inspiracije, kao i hrabrostima da postignemo ono što želimo.
Tada ćemo imati sjajnu budućnost i okrenuti ključ naše sreće!

,, Kao što poznati pisac Elen Vajt, kaže:
Oprečne okolnosti treba savladati čvrstom odlukom. Jedna uklonjena prepreka daće nam bolje iskustvo i hrabrost da istrajemo u napredovanju. Tada će okolnosti biti naši pomoćnici, a ne prepreke."
Zatim, naši napori koje zahtijevamo od naše ličnosti- kroz talente, sposobnosti i otkrivanja ambicija, koje su rezultat kreativne mašte životne inspiracije, mogu učestovati u takmičenjima slobodnog razvoja stvaralačkih sposobnosti.

Imajući ovo u vidu, zima je period kad najviše provodimo vrijeme kod kuće, pa treba iskoristiti uz čitanje najboljih i najkvalitetnijih knjiga, dok boravimo u zatvorenom prostoru, a evo nekih od sastavljenim lista najpoznatijih pisaca , prije nego krenete u čitanju ostalih djela , romana i psiholoških knjiga:
Lav N. Tolstoj, Fjodor M. Dostojevski, Charls Bukovski, Puškin, Andre Žid, Truman Kapoti, Gete, Mark Tven, Franc Kafka, Viktor Igo, Den Braun, Žan Pol Sart, Branko Ćopić, Ivo Andrić, Isidora Bjelica... i mnogi drugi.
Na primjer, Lav N. Tolstoj i Fjodor Dostojevski, su bili istaknute ličnosti istog doba, koji su bili oduševljeni djelima i cijenili rad jedan drugog, ali se nikad nisu sreli!
S ovim u vezi, književna djela proširuju naša saznanja i utiču na izgradnju tj., težnju za ostvarivanjem etičkog ideala i opredjeljenju onoga što je napredak i prosperitet u društvu, jer se tako upoznajemo sa raznim likovima iz knjige, karakterima , poteškoćama i postupcima, te ukorenjujemo nove vidove i poglede na zbivanja od zbilje autora na svojstven način.

Dok čitamo uvjek nailazimo na neke nepoznate riječi , koje kasnije dodajemo u svoj rječnik i tako proširujemo vokabular , kako bi bili sposobni da iskažemo svoje mišljenje na pravi način.
U svakom slučaju, knjige kao i portali nam pomažu da otvorimo svoj um, za neke nove poglede na svijet i primjene koncepcije obrazovanja.
S toga, naš stav je ključni faktor za dostizanjem većih dostignuća i da li ćemo se uzdići sejući tako plodove našeg zalaganja , kako bi napredovali u svom duhu ličnog razvoja.
Piše: Slađana Pečurica, predsjednica Internacionalne kulturne asocijacije "IKA" u Baru.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar