Gradi se galeon u Baru!

miloshh 1

Brodograditelj Miloš Knežić govori za Jedro.

Svaka priča na Mediteranu počinje brodom, jedrom, veslom ... Moja počinje brodom španski Galeon.
Galeon je naziv za veliki trgovački jedrenjak sličan galiji - po kojoj je i dobio ime.
Galeoni su svoj najveći vrhunac doživeli u 17. veku kada su osim kao trgovački korišćeni i kao ratni brodovi.

miloshh 4


Kako je  počelo?
Ja sam nošen idejom da grad Budva dobije Filmsku akademiju, i može biti filmski grad, time "puni" naslovnice medija i turističkih glasila, kao nekada u doba snimanja Vikinga, započeo i pri kraju sam radova preinake dvojarbolnog drvenog jedrenjaka – guleta građenog 1986 g. u Turskoj, dugačkog 30 metara od 85 bruto-tona, u vjernu imitaciju-rekao bih prije repliku, srednjevjekovnog trojarbolnog jedrenjaka tipa galeon radi snimanja serije vezane za more, Budvu i našu obalu.

Brod koji radim na škveru u Baru , kada bude gotov, a radovi su pri kraju, prilično će vjerno oponašati izgled manjeg galeona kakvi su svjetskim morima vladali od sredine 16. do sredine 18.vijeka, prepoznatljiv i iz holivudskih filmova o piratima koji su harali vodama Kariba. 

Imate li iskustva u ovom zahtjevnom poslu?

Imam iskustva na filmu. Živeo sam u Rimu u Italiji, bavio se poslovima filmskog rekvizitera, kreatora i izrađivača scenografija i opreme za snimanje filmova. Dio tog bogatog iskustva u izradi filmskih kulisa stekao sam u studijima najvećeg italijanskog produkcijskog centra „sedme umjetnosti“ – studija Činečita kod Rima.

Tamo sam naučio , kako filmađije kažu “osjećaj za detalj” pa su i brojni koloturnici (bucjeli) kojima prolaze konopi da podešavaju jedra na galeonu usklađeni sa originalima iz 16.vijeka. Na galeonu „Sveti Stefan“ ima ukupno 7 krsnih i latinskih jedara od platna, površine oko 180 kvadrata što brodu daje impozantni izgled na moru i ambijentu za kadrove prilikom snimanja.

Imate ekipu sa kojom radite?

U cijelom poslu pomaže moj tim u sastavu bravar-mehaničar Senad Strujić, univerzalci Saša Miletić, Šamil Jakubov, Ljubo Vulević i Marko Ponjarac, te livac topova Fadil Muhić. Za galeon se posebno lije šest replika srednjevjekovnih palubnih topova na drvenim lafetima. Naravno, kada sve bude gotovo, Uprava pomorske sigurnosti će pregledati jedrenjak radi dobijanja plovidbene dozvole kao komercijalno-filmskom, ali i turističkom brodu.

miloshh 2 

Praviti film je zahtjevan posao?
Filmska produkcija je proces pravljenja filma. Dobili smo ideju. Scenario, možda i preuranjeno, već piše prijatelj projekta. Obavljamo preliminarne razgovore i pripreme za snimanje, i logično u realizaciju krećemo spremni tek onda kada obezbjedimo u dobrom djelu finansiranje projekta. Mi svakog trena radimo na svim segmentima stvaranja filma, razgovaramo sa ljudima iz filmskog i glumačkog svijeta i kada brod bude porinut u more veliki dio posla oko ekipiranja ljudi za realizaciju ovog zahtjevnog projekta biće obavljen , kako to političari kažu sada je sve u načelu.
Hoćete seriju-film  snimati modernim tehnologijama?
Uvodjenjem DV tehnologije, filmski kinematografi mogu mnogo lakše i brže snimiti i montirati film, kreirati i urediti ton i muziku i profesionalno montirati završni rez na moćnim računarima. U tome imamo podršku Evropa prime fakulteta iz Skoplja, koji ima  planove da u Budvi otvori, uslovno rečeno za sada, svoj ogranak Fakulteta filmskih umjetnosti .

Kako vidite povezanost vašeg projekta i turizma?
Ne treba zaboraviti da postoji nova grana turizma - filmski turizam – organizovan ili samostalni obilazak poznatih mjesta sa snimanja popularnih serija i filmova.
Filmovi i serije odlični su promoteri turističke ponude za države gdje su snimani, a dokaz su pokazatelji da je posle latino serija, španski jezik doživeo ekspanziju, turske sapunice otvorile  vrata turistima, pa je broj turista koji dolaze iz zemalja  u kojima se emituju turske serije, u Tursku i Istanbul porastao za četvrtinu, pišu turski mediji.

miloshh 3

Šta očekujete kada završite jedrenjak?
Očekujem da NTO CG, Ministarstvo kulture, privredni i drugi subjekti u sektoru turizma, a prije svega lokalna samouprava grada Budva uvide značaj ovog projekta u kome je mnogo toga, do sada entuzijazmom i pomoću prijatelja uradili, podrže sve ovo, i projekat krene sa realizacijom sredinom iduće godine kada će Galion definitivno biti završen i spreman za plovidbu i snimanja.

Ja želim da Budvu i Crnu Goru, što da ne i Bar, vidim kao još veći dragulj, kao novootkrivenu destinaciju za snimanje međunarodnih serija i komercijalnih filmova, u kojoj bi relativno niski troškovi produkcije, prelijepe lokacije , uz solidnu infrastrukturu, i  divlju ljepotu bili mamac koji bi privukao kreativne ljude iz svijeta filma i vizuelnih umjetnosti širom svijeta, i naravno otvaranje Filmske akademije u Budvi.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar