AVE tours: Čudesan svijet ptica na dohvat ruke!

flamingosi 

Ulcinjska Solana – carstvo flamingosa i još 250 drugih vrsta ptica

by Biljana Dabić


Ulcinjska Solana jedno je od najatraktivnijih staništa ptica, a nalazi se na čuvenom Jadranskom koridoru za migraciju selica. Od nastanka, 30.- tih godina prošlog stoljeća sudbina Solane je vezana za ptice.

Nekada je na prostoru današnje Solane bilo Zoganjsko blato (“zog” na albanskom znači “ptica”), močvara sa slanom vodom nižeg saliniteta od morske, nastalom mješanjem mora s tekućom vodom, ili kišnicom.

Stanari močvare, lagune, naselili su prostor prije nego što je ovdje nastao proizvod: mora, Sunca i vjetra – morska so. Za ptice Solana je važan biodiverzitet: i za selice, i za one kojima je slano jezero stanište tokom cijele godine.

Rana jesen i proljeće su vrijeme migracija mnogih ptica.

Milioni ptica iz Afrike preko Sredozemnog mora na putu ka Evropi dolaze u ulcinjsku Solanu. Samo let preko Jadrana između Ulcinja i obale Italije dugačak je oko 200 kilometara. Leteći iznad mora ptice nemaju mogućnost da stanu. Kako skupljaju snagu i obnavljaju enegriju za zahtjevne seobe?

Odgovori na ova i mnoga druga pitanja su na nepunih pet kilometara od urbanog centra Ulcinja, gdje živi carstvo ptica. Posjetioci Solane u ovom Parku prirode imaju priliku da testiraju sebe koliko poznaju svijet ptica, da ih posmatraju, prate njihovo ponašanje korišćenjem optičkih pomagala.

Interesantan je podatak – U Crnoj Gori registrovano je preko 350 vrsta ptica, od kojih oko 250 je našlo stanište u Solani, koja zauzima prostor od 1.492 ha.

Na prostoru Evrope ima oko 500 vrsta ptica što znači da polovina ptičijeg svijeta živi upravo na lokalitetu ulcinjske Solane. Samo ova činjenica dovoljan je razlog da posjetite ulcinjsku Solanu.

Najbolji uslovi za posmatranje ptica su u vrijeme migracije, od marta do juna i od druge polovine avgusta do novembra. Koliko god puta da posjetite Solanu, doživjećete da pojedine vrste vidite prvi put. Svaki povratak u Solanu je novi doživljaj.

Za mnoge posjetioce Parka prirode u Ulcinju najljepši doživljaj je posmatranje flamingosa – ptica koje su simbol ulcinjske Solane gdje ove ptice borave svih 12 mjeseci.

Centar za zaštitu ptica sprovodi mjesečni monitoring. Prema njihovim podacima, u Solani boravi do 2.500 flamingosa. Ove harizmatične ptice žive u jatima. Slana jezera su omiljeno stanište flamingosa.

U prirodi ništa nije slučajno – Flamingosi su rijetke ptice koje mladunčad hrane mlijekom.

Ptičije mlijeko je simbol raskoši, bogatstva. Flamingosi se zaista u svijetu ptica izdvajaju raskošnom pojavom. To je prvi dojam kad kroz objektiv dvogleda, ili teleskopa posmatate kolonije flamingosa.

Neobične ptice sa dugim nogama, tankim vratom, imaju perje od najsvijetlijih do roskastih nijansi. Njihove perje poprima ružičastu boju jer se hrane i vrstom rakova, a ta ishrana je bogata beta karotenom. Zanimljivo je da mužjaci imaju izražajnije boje perja, čak do nijansi crvene. Ime su dobili po neobičnoj boji perja, a flamingos na španjolskom znači vatra. Flamingosi mogu da narastu do 145 centimetara što je visina djeteta od sedam – osam godina. Raspon njihovih krila je od 140 do 170 centimetara. Kada flamingosi rašire krila vidi se raskoš dara prirode. Da priroda ima nepogrešiv stil slaganja boja, potvrđuju tanane noge flamingosa koje su potpuno roze, kakav je dominantno i kljun, a njegov vrh je crn. Raspon krila flamingosa je od 140 do 170 centimetara

Flamingosi su interesantni i po tome što gotovo uvjek stoje na jednoj nozi. Neki naučnici tvrde da na taj način čuvaju toplotu tijela jer jednom nogom u vodi gube mnogo manje tjelesne toplote. Zanimljivo je da ove ptice uopšte ne moraju da koriste mišiće da bi stajale na jednom ekstremitetu.

Ovu kao i brojne druge zanimljivosti o flamingosima čućete tokom “Flamingos ture u ulcinjskoj Solani”.

Saznaćete i kako flamingosi žive u paru, šta privlači ženke, koju vještinu koriste da gornjim kljunom zahvataju hranu… Nemojte čekati, međunarodni dan flamignosa, 23. Juni da ih posmatrate u ulcinjskoj Solani jer u neobičnom doživljaju možete uživati tokom cijele godine kada su vedri dani.

Svih 12 mjeseci ptice se mogu posmatrati u ulcinjskoj Solani

Ulcinjska Solana je mjesto sa najvećim brojem tropskih dana na Balkanu, idealan prostor da se sjedinite sa prirodom i uživate u posmatranju ptica, relaksirajućoj šetnji, ili vožnji bicikla…

Doživite nestvarno lijepe izlaske i zalaske sunca u ulcinjskoj Solani uz melodije zova divljine gdje čovjek otkriva specifičnosti života ptica na Flamingos turi u organizaciji AVE tours.
https://avetours-montenegro.com/

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar