Čas preduzetništva u OŠ "Mrkojevići" Pečurice

predavac 

Predavač je bio Čazim Alković, Predsjednik Društva maslinara Bara.

U sklopu saradnje sa lokalnom zajednicom i u cilju što bolje informisanosti i edukativnosti, održan je čas preduzetništva pod nazivom "Učim jer želim da znam". Predsjednik Društva maslinara Bara, gospodin Ćazim Alković, održao je u našoj školi edukativno predavanje na temu “Degustacija, prepoznavanje i ocjena kvaliteta djevičanskog maslinovog ulja”.

nastavnica
Ovaj neobičan i kreativan čas osmislila je i organizovala nastavnica Lela Muslić Džogović.
Gospodin Alković je upoznao učenike sa istorijatom uzgajanja maslina i proizvodnjom maslinovog ulja, istakavši da se zbog pogodnih klimatskih uslova maslina u Crnoj Gori uzgaja u kontinuitetu duže od 2000 godina, o čemu svjedoči starost stabla Stare masline.

djacci
Učenci su na ovom predavanju saznali da postoje tri kategorije djevičanskog maslinovog ulja (ekstra djevičansko, djevičansko i lampante), a ocjena njihovog kvaliteta donosi se na osnovu laboratorijske analize, kao i procjenjivanjem senzorskom degustacijom mirisa i ukusa ulja. Alković je ukazao na prehrambene i zdravstvene efekte ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a takođe i naveo neke najčešće zablude o maslinovom ulju.

hrana peč
Bogatiji za mnoštvo korisnih savjeta učenici su sa pažnjom ispratili i odslušali ovo predavanje. Nakon prezentacije uslijedila su njihova mnogobrojna pitanja, a na kraju su bili u prilici da sami isprobaju tehnike degustacije.

nošnja
Osim edukacija i degustacija učenici i gosti su mogli uživati i u specijalitetima lokalne kuhinje.
Predavanju je prisustvavalo oko četrdesetak učenika i nastavnici: Skender Peročević, Mersiha Oručević, Mirjana Vukčević i Svetlana Radulović, saopštili su organizatori.

profe Nakon predavanja, posle časa, Cazim Alkovic je kazao:
Bila mi je posebna čast što sam imao priliku da u školi gdje sam i ja stekao osnovno obrazovanje održim predavanje na temu prepoznavanja i ocjene kvaliteta maslinovog ulja. O maslinovom ulju sam govorio na puno važnih skupova ali ovo je za mene bilo posebno. Hvala nastavnici Leli Muslić Džogović na ideji i pozivu da ja budem gost predavač hvala svima na odlično pripremljenom času i na vrhunskim domaćim proizvodima iz Mrkojevića! Hvala i na poklonu koji sam dobio na kraju!

foto: organizatori časa

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar