Noć tvrđava 2024

Noć tvrđ

Otvorene prijave za učesnike na trećem izdanju manifestacije Noć tvrđava. Online prijave otvorene su do sredine aprila.

Noć tvrđava, manifestacija koja povezuje i promoviše programe na utvrđenim lokalitetima širom Crne Gore i Evrope, ove će se godine održati po treći put, u petak 10. maja.
U ovogodišnjem izdanju Noći tvrđava mogu učestvovati svi utvrđeni lokaliteti u Evropi i ostale baštinske ustanove koji na vrijeme pošalju svoju online prijavu putem obrasca na web stranici manifestacije (https://nightoffortresses.org/). Prijave su otvorene od danas do 12. aprila 2024.
Osim osnovnih podataka o svom lokalitetu, organizatori u prijavi trebaju predstaviti i planirani program bilo da se radi o izložbama, predavanjima, radionicama, muzičkim programima, filmskim projekcijama, plesnim nastupima, predstavama, organizovanim obilascima, danu otvorenih vrata i sličnim sadržajima. Važno je napomenuti da je učestvovanje u Noći tvrđava potpuno besplatno, a da planirani programi moraju biti dostupni svim posjetiocima.
Cilj manifestacije koja je u dosadašnjim izdanjima objedinila 45 fortifikacijskih lokaliteta u šest evropskih država, je poboljšati kulturno-turističku ponudu u evropskim gradovima s utvrđenom baštinom te podići svijest o potencijalu i važnosti valorizacije kulturne baštine kao generatora razvoja kulturnog turizma.
Manifestacijom se ujedno širi i jača saradnja među gradovima i organizacijama koje upravljaju utvrđenom spomeničkom baštinom, a odvija se uz podršku međunarodnih udruženja EFFORTS (European Federation of Fortified Sites) i FORTE CULTURA koja su Noć tvrđava uvrstila u European Fortress Summer Event.
Noć tvrđava je prvi put održana 2022. godine na području Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine kao rezultat zajedničkog evropskog projekta FORTITUDE. Organizatorima manifestacije Opštini Bar, Tvrđavi kulture Šibenik, Gradu Karlovcu i Gradu Banja Luci od ove godine priključili su se partneri iz Grada Trebinja i Opštine Ulcinj.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar