U znoju tišine – nova knjiga Igora Remsa

rems lab

Saopštava “Nekazano”...

U izdanju Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika Nekazano iz Bara, nedavno je izašla nova knjiga poezije Igora Remsa pod nazivom "U znoju tišine", koju je autor posvetio svom unuku. Urednik ovog izdanja je Milutin Mićović, književnik, a osvrte na Remsovu poeziju i ovu knjigu napisali su gospođa Milica Jeftićević Lilić, Jovanka Vukanović i dr. Radoje Femić.
Gospođa Milica Jeftićević Lilić ističe da nova zbirka pesnika i slikara Igora Rem-sa donosi pesme nastale tokom karantina, gde je pesnik posmatrao svet iz zatvorenog i ograničenog prostora. Za razliku od mnogih drugih knjiga slične tematike, gde dominira osećaj beznađa i sumorne atmosfere, ovde aktuelni karantin je zamijenjen svetlom ljubavi i kreativnošću. Iako pesme nose obeležje pobune protiv takvih okolnosti, istovremeno su i oda životu, ljubavi i stvaralaštvu.
Jovanka Vukanović ističe da Rems ostaje veran svojim poetskim svetovima koje je pažljivo i ubedljivo oblikovao u svojim prethodnim zbirkama. Svaki put kada se pojavi, slike sveta u njegovim pesmama se šire i dobijaju nove dimenzije i značenja, život dobija nove nijanse, a sam pesnik ostaje još dublje zaokupljen. Bez obzira na temu pesama i na poziciju u kojoj se pesnik nalazi u suočavanju sa izazovima koji ga vode u traženje, nezaobilazan element u autorovom izražavanju je njegov neprestani duh, budnost i energija, istovremeno tiha i efikasna, koja izbija iz gotovo svake njegove reči.
Dr. Radoje Femić govori o poeziji iz ove zbirke kao o eminentno "remsovskoj", iako su spoljne okolnosti njenog nastanka inicirane planetarnom traumom uzrokovanom virusom COVID-19. Može se reći da se pravi odraz te bolesti ogleda upravo u poeziji, koja artikuliše unutrašnje posledice ove zdravstvene anomalije. Knjiga je posvećena pesnikovom unuku, što joj daje poseban zavetni karakter: "Da poštuješ Reč / Njeno dostojanstvo / Da se dedine kosti / Nikada ne stide."
Specifično je mesto odakle se oglašava lirski subjekt. Naime, radi se o položaju izopštenika koji se na različite načine suočava sa prazninom izolacije i tavanja u karantinu. Paradoksalno, prostorna ograničenost podstiče želju za slobodom, koja se pojavljuje kao inherentni simbolički kontrast u odnosu na dominirajuću temu izolacije. Tragika lirskog glasa proizlazi iz nemogućnosti prilagođavanja pasivnosti koja ima primat nad životvornim ožiljkom slobode.
„Izdavaštvo udruženja Nekazano je obogaćeno još jednom sjajnom poetskom knjigom. Radi se o knjizi "U Moru tišine" našeg pesnika Igora Remsa. Autor je posvetio ovu knjigu svom unuku, a ona objedinjuje posebna emocionalna stanja pesnika tokom epidemije koronavirusa i ograničenja slobode kretanja, što je posebno uticalo na osetljive članove društva, među kojima su pesnici i drugi umetnici. Ovom knjigom, Rems je još jednom potvrdio svoju originalnost i jedinstveni stil u svetu poezije. Toplo je preporučujem svim ljubiteljima lepo napisane reči." - izjavio je Labud N. Lončar u ime izdavača.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar