Prošlost Bara kroz pop rock muziku

rokenroll 6

Sinoć je u galeriji „Velimir A. Leković“ izložbom "Najljepše su pjesme tebi ostale (Prve četiri decenije barskog pop-rocka)" otpočelo obilježavanje Dana opštine.

rokenroll 7

Izuzetno veliki broj posjetilaca za događaje ovakvog tipa pokazao je koliko je interesovanje za prošlost Bara uopšte, sačuvanu na starim fotografijama, koje “vrijede više ako ih podijeliš”, kako kaže stara izreka.

rokenroll 4

Milun Lutovac, upravnik galerije, istakao je kako ovolika posjeta nije slučajna, obzirom da se radi o sentimentalnom putovanju u prošlost, te da je “Milović istinski hroničar našeg grada”.

rokenroll 3

Pored velikog broja muzičara svih generacija, od kojih su se neki prvi put sreli nakon mnogo godina, u publici su bili i čitavi razredi Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole, a otvaranju izložbe prisustvovao je i predsjednik Opštine, Dušan Raičević.

rokenroll 2

Osim autora, na otvaranju izložbe je govorio Goran Pejović Gula, u ime barskih muzičara, a izložbu koja je realizovana zahvaljujući sredstvima opredijeljenim za projekte i programe nevladinih organizacija opštine Bar za 2019. godinu je otvorila potpredsjednica, mr Tanja Spičanović.

rokenroll 5

Potpredsjednica Spičanović istakla je da je kroz istoriju muzičke pop rock scene u Baru ispričana priča o načinu na koji je grad rastao i sazrijevao, o ljudima koji su živjeli muziku, uz nju rasli i sazrijevali i kroz nju razvijali prepoznatljiv urbani identitet svog grada. „Četrdeset godina pop rock muzike u Baru, važan je segment njegove muzičke baštine koju Milović, kao nenadmašan hroničar svog doba, čuva i afirmiše.

rokenroll 1

Muzička pop rock scena Bara bila je pulsirajuće bilo života i omladinske kulture. Izložene fotografije dočaravaju poseban zanos i entuzijazam brojnih aktera bogate pop rock muzičke scene našeg grada,izazivajući nostalgiju i živo budeći duh tog vremena. One su svjedok vremena kojeg se stariji rado sjećaju,a pripadnici mladjih generacija zamišljaju,sklapajući iz različitih izvora mozaik tog doba. Upravo ovo je još jedan dio koji jasno iscrtava konture tog perioda, obilježenog veoma bogatim stvaralaštvom.“, kazala je potpredsjednica Spičanović.

auto klime bakovic 1