Interesi učenika prije svega!

protest

Grupa građana protestovala je danas ispred sjedišta Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta zbog posljednjih imenovanja vršilaca dužnosti direktora osnovnih i srednjih škola.

Socijaldemokratska partija (SDP) podnijela je predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću interpelaciju za pretresanje Vladine politike u oblasti prosvjete.

Iz SDP-a su predložili da se ministarka nauke, prosvjete, kulture i sporta Vesna Bratić, kao najodgovornija za aktuelno stanje u prosvjeti, smijeni u najkraćem mogućem roku.

 

Iz ministarstva su poručili da su, kao odgovorna institucija, posvećeni jedino sprovođenju zakona i poštovanju Ustava

Novoizabrani vršioci dužnosti direktora osnovnih i srednjih škola birani su nepartijski i prilikom njihovog izbora vrednovani su profesionalni angažman, znanje, kompetencije i stručnost, a svi odlazeći direktori, koji vjeruju da su nezakonito razriješeni, pravdu mogu potražiti pred državnim institucijama i da tamo zaštite svoja prava, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS), na čijem čelu je ministarka Vesna Bratić.

Poručili su da su, kao odgovorna institucija, posvećeni jedino sprovođenju zakona i poštovanju Ustava.

"Shodno tome, čvrsto ostajemo na civilizacijskim stanovištima moderne parlamentarne demokratije, u kojoj se poštuju zakoni i prava, i baštine izvorne evropske vrijednosti. U tom smislu, više puta smo nedvosmisleno isticali značaj javnog mnjenja kao korektivnog faktora čiji glas, i to smo pokazali, razumijemo i poštujemo. Istovremeno, stalo nam je da učestvujemo u izgradnji boljeg i pravednijeg društva u kome neće biti diskriminsanih i obespravljenih. Nažalost, dani koji su za nama, svjedoče o niskom stepenu tolerancije, razumijevanja i strpljenja jednog dijela javnosti, ali i o opasnom, zlonamjernom i proračunatom djelovanju različitih političkih struktura čiji je, u demokratskom smislu, rušilački uticaj ponovo kontaminirao javni prostor", navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva ukazuju da je sprovođenje Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, koji je izglasan u Skupštini urednim izjašnjavanjem parlamentarne većine, zakonska obaveza tog resora.

" Čitav slučaj dosta često podsjeća na buku i bes ostataka bivšeg sistema koji, uplašeni zbog gubitka privilegija i nadolazeće pravde, posežu za podlostima različitih vrsta", zaključuje se u saopštenju Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar