Saopštenje predsjednika Skupštine CG Alekse Bečića

Aleksa Bečić 111

Aleksa Bečić, predsjednik Demokrata i predsjednik Skupštine Crne Gore prosledio je saopštenje kojeg integralno prenosimo.

Danas je istorijski datum, datum koji će se decenijama i vjekovima pamtiti i pominjati. Na današnji dan prije godinu dana ispisane su najljepše stranice crnogorske demokratije. Crna Gora je po prvi put u svojoj istoriji mirnim putem promijenila vlast na izborima.

Imajući u vidu teško naslijeđe, zatečeno ekonomsko-socijalno, epidemiološko, kao i stanje na polju vladavine prava, ovo je neminovno morala biti godina ekonomskog i zdravstvenog spasa od kolapsa sistema. I to smo uspjeli!

Prvu godišnjicu istorijskih promjena dočekujemo sa brojnim dostignućima. Ponosan sam na donešene zakone i odluke Skupštine Crne Gore kojima su ispravljene brojne nepravde u našem društvu, ali i postavljene zdrave osnove za dalji napredak.

Po prvi put u našoj istoriji, osnovci kreću u školu sa besplatnim udžbenicima. Predškolci, naši najmladji mališani, posle blizu 30 godina ponovo će dobiti dječiji dodatak. Radnici će primiti veće minimalne zarade, a staračka domaćinstva veće staračke naknade.

Na veliku radost svih, možemo se pohvaliti i odličnom turističkom sezonom širom naše zemlje. Godinu za nama obilježilo je i smanjenje kreditnog zaduženja u odnosu na najveći kredit za izgradnju auto-puta. Osnivanje nove avio-kompanije, te kupovina dva aviona, koja su sada u vlasništvu Crne Gore takođe predstavlja veliki uspjeh.

Vrijedno je pomenuti brojne pogodnosti koje je EPCG kreirao za građane, kao i niže račune za struju, što je odličan pokazatelj opredjeljenja da država mora biti tu zbog građana.

Zdravstveni, prosvjetni i radnici u socijalnim ustanovama po prvi put su dobili mogućnost da besplatno ljetuju na crnogorskom primorju.

Novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti donesen je na zadovoljstvo svih tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica. U cilju uspostavljanja pravičnog odnosa države prema religijskim zajednicama, Islamskoj zajednici vraćena je džamija u Pljevljima.

Nacionalni javni servis RTCG dobio je novi Savjet, a Crna Gora novi tužilački zakon i razrješenje dosadadašnjeg Tužilačkog savjeta.
Takođe, i na polju borbe protiv organizovanog kriminala odlučnost države svjedoči rekordna zapljena kokaina.

Skupština Crne Gore je postala najtransparentniji Parlament u bivšoj SFRJ i širem regionu. Tome u prilog svjedoči novi Parlamentarni kanal i direktni prenosi svih parlamentarnih aktivnosti. Skupština je takođe bila domaćin brojnim najvišim državnim predstavnicima, uključujući i 41 parlamentarca i predsjednika parlamenata iz 41 zemlje svijeta.

Osim toga, u toku je temeljna adaptacija zgrade Skupštine Crne Gore, digitalizacija zakonodavnog postupka, opremanje Skupštine novom savremenom opremom, a Parlament dobija i svoju solarnu elektranu.

Zamislite kakve bi tek rezultate imali da nema ekstremizma, podjela, ideoloških orgijanja, političkih previranja, odnosno, da imamo potrebnu političku stabilnost. Zato tražite dobro u ljudima, a ne uvijek loše, ne negirajte druge, jer se na negaciji ne može graditi ni jedno dobro. Ne genralizujte i ne izjednačavajte se sa nacijama i državama, jer su takve privatizacije opasne i štetne.

Okrenimo se stabilnosti, pomirenju, budućnosti, jer od dobra Crne Gore svima nama može biti samo dobro.

Živjela Crna Gora!

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar