Sastanak UO ECOVINEGOALS projekta u Baru

inter regg

U organizaciji Opštine Bar, od 25. do 27. maja u Baru se održava četvrti sastanak Upravnog odbora projekta ECOVINEGOALS.

Sastanku prisustvuju partneri iz Italije, Grčke, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore kao i predstavnici JS-a.

Oni će na sastanku razgovarati o trenutnom statusu implementacije projektnih aktivnosti sa finansijskim statusom, agro-ekološkim praksama, analizi pejzaža i staništa u vinarskim područjima, participativnom upravljanju u agroekološkoj tranziciji vinograda i komunikacija. U okviru sastanka organizovan je i obilazak vinarskog pilot područja u Crmnici i obilazak Starog Grada.

U okviru projekta ECOVINEGOALS koji Opština Bar implementira od marta 2020. godine, sprovode se mnogobrojna istraživanja, a osnovni cilj projekta je da se zaštite autohtone sorte i održivo uzgaja vinova loza. Opština Bar će poljoprivrednicima - vinogradarima prenijeti uobičajene aeroekološke prakse primjenjive na vinograde u formi zajedničke mape na kojoj će biti predstavljene sve lokacije vinograda i vinarija sa uobičajenim agroekološkim praksama u područjima u kojima se sprovodi istraživanje. Područje u Crnoj Gori u kom se sprovodi projekat je Crmnica, a u istraživanjima je obuhvaćeno svih 18 registrovanih vinogradara/proizvođača vina.

Ukupan budžet projekta koji se kofinansira iz programa Interreg Adrion iznosi 1.939.505,59 €, a projektnim aktivnostima koordinira vodeći partner „LAG Eastern Venice” (VEGAL) iz Italije. Partneri su: Autonomna Provincija Trento (Italija), Komora za poljoprivredu i šumarstvo Slovenije, Institut za poljoprivredu i šumarstvo Nova Gorica i Istraživački centar akademije nauka i umjetnosti (iz Slovenije), Agencija za ruralni razvoj Istre doo i Udruženje za promociju zapošljavanja – INFORMO (iz Hrvatske), Razvojni biznis centar Kragujevac (iz Srbije), Opština Bar i Biznis start-up centar Bar (iz Crne Gore) i Mediteranski agronomski institut iz Hanje (Grčka). Osim nabrojanih, još devet partnerskih organizacija i institucija iz Italije, Grčke, Crne Gore i Belgije učestvuje u projektu u svojstvu pridruženih partnera.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar