Šta je sa DUP-om Topolica IV i zašto je blokiran?

bar u magli 1 

Na pitanje slušaoca u emisiji Radio Bara Predsjednik opštine Dušan Raičević kazao je...

Informacije radi, od 1. januara 2019. godine Vlada Crne Gore je oduzela ingerencije lokalnim upravama u dijelu izrade, odnosno pripreme planske dokumentacije. To je jedna od ranije izvornih nadležnosti lokalne samouprave, da koncipira, odnosno da planira prostor na teritoriji svoje opštine.

Od 2019. godine ta je ingerencija prebačena na resorno ministarstvo, Ministarstvo ekologije i prostornog planiranja, bez ikakve konsultacije sa lokalnom upravom, iako je na našu inicijativu pokrenuta procedura izmjena i dopuna DUP-a Topolica IV, izabran odgovorni obrađivač plana. Međutim, bez ikakve konsultacije, bez ikakve najave, ministar u ranijem sazivu Vlade Crne Gore je donio odluku o zabrani izgradnje na prostoru DUP-a Topolica IV, odnosno uvođenje moratorijuma do usvajanja izmjena i dopuna plana Topolica IV.

Takva odluka je stupiila na snagu u julu prošle godine, objavljena u Službenom listu mjesec dana kasnije, tako da ako sada posmatramo stvari formalno-pravno do avgusta ove godine i dalje je na snazi ta odluka, odnosno zabranjena je izgradnja na prostoru DUP-a Topolica IV.

Time su vlasnici zemljišta, odnosno potencijalni investitori onemogućeni da prostor privode namjeni shodno planskom dokumentu. Da li će se nešto promijeniti u samom, da kažem, viđenju stvari novog rukovodstva ministarstva, da li će se ta odluka modifikovati, to zaista ne znam.

Mi smo sa nivoa lokalne uprave pokrenuli, između ostalog, ocjenu ustavnosti takve odluke ranijeg ministarstva, odnosno ministra u 42. sazivu Vlade.

Očekujemo da ćemo dokazati da je ta odluka prije svega nepromišljena, odnosno donijeta bez konsultacije sa lokalnom upravom a apsolutno bez ikakve konsultacije sa vlasnicima nepokretnosti, odnosno korisnicima prostora.

Foto FB

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar