Sutjeska, simbol herojstva!

sutjesska 

Na Tjentištu obilježeno 79 godina od bitke na Sutjesci.

U dolini heroja na Tjentištu obilježeno je 79. godine od čuvene bitke na Sutjesci. Delegacija SOBNOR-a Crne Gore prisustvovala je svečanosti, a kako su saopštili i ovog 12. juna, bilo im je “čast i ponos prisustvovati tradicionalnoj svečenosti a povodom 79. godine od velike bitke na Sutjesci”.

“Ponovo su se u velikom broju vijorile trobojke sa zvijezdom petikrakom i druga obelježja i znamenja iz naše slavne NOB-e, nošena od strane mladih a i starijih iz raznih krajeva bivše SFRJ. Lijepo i ponosno je bilo prisustvovati ovoj manifestaciji, gdje su se ponovo susreli naši borci i antifašisti iz raznih krajeva naše Juge, gdje je većina boraca na svojim grudima nosila značajna odlikovanja dobijena za zasluge iz NOB”, saopšteno je iz SOBNOR-a Crne Gore.

Na poziv Vlade republike Srpske i SUBNOR-a Republike Srpske, svečanosti su prisustvovale delegacije SUBNOR-a Srbije, SOBNOR-a Crne Gore, kao i prestavnici i brojne delegacije gradova bivše SFRJ i delegacije ambasada.

“U skladu sa protokolom manifestacije vijence su položili i poklonili se sjenima heroja Sutjeske delegacija SOBNOR-a Crne Gore na čelu sa Predsjednikom SOBNOR-a, Radojicom Radojevićem i p.predsjednicima SOBNOR-a, Mirkom Stanićem i Ljubenkom Borovićem. Na ovom veličanstvenom skupu časti i slobode prisustvovale su brojne delegacije SOBNOR-a Crne Gore i to – OBNOR-a 1941-1945 iz Podgorice, Nikšića, Bijelog Polja, Berana, Pljevalja, Herceg Novog, Kotora, Tivta, Budve, Cetinja, Danilovgrada, Plužina, Andrijevice, te delegacije OBNOR-a gradske opštine Golubovci koji baštine jugoslovensku ideju i koji su položili ruže na spomenik. Prestavnike boračkih organizacija i sve prisutne pozdravili su nadahnutim govorom p.predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Rajko Čapin i p.predsjednik SUBNOR-a Srbije Željko Zirojevic”, naveli su u saopštenju. 

Predsjednik SOBNOR-a Crne Gore, Radojica Radojević, između ostalog, istakao je da je Sutjeska simbol herojstva, časti, neustrašive borbe protiv daleko brojnijeg neprijatelja i slobode kojoj je uvijek težio naš narod.

On je podsjetio da je 20.000 slabo naoružanih partizana, zajedno sa 3.000 ranjenika i tifusara, uspjelo da se suprotstavi “mašineriji” od 120.000 vojnika i teškog naoružanja, u kojoj je za tridesetak dana borbe 1943. godine poginulo 7.500 boraca.

“Ti ljudi su bili svjesni da treba da daju život za slobodu. U borbi koja je trajala mjesec dana uspjeli su da se probiju iz okruženja, ali gubici su bili stravični, svaki treći borac je poginuo”, rekao je Radojević.

On je dodao da je ova bitka ušla u istoriju kao najkrvavija tokom NOB, dok je Sutjeska postala simbol otpora fašizmu na prostoru bivše Jugoslavije.
Izvor: Cdm

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar