Raičević: Neophodna jasna vizija procesa proširenja EU

dusan drvi 1

Predsjednik opštine Bar Dušan Raičević ko-predsjedavao 17. sastanku Zajedničkog savjetodavnog odbora između Komiteta regiona EU i Crne Gore (ZSO)

„Dozvolite mi da izrazim svoju zabrinutost i verujem zabrinutost našeg regiona Zapadnog Balkana, sa perspektivom pristupanja naših zemalja EU imajući u vidu nedavno održan sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana. EU nije otvorila pristupne pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom i nije ododbrila status kandidata za Bosnu i Hercegovinu. Ne tako davno smo se nadali da ćemo postati članovi do 2025. godine, a sada govorimo o 2027, 2029, pa čak i 2033. Bojimo se da je proces proširenja zastao za zemlje Zapadnog Balkana i potrebna nam je diskusija koja će jasno i kredibilno ukazati na to da li i kada EU planira proširenje kako bi se ponudio jasan put za region“, ocjenio je predsjednik opštine Bar Dušan Raičević, koji je ko-predsjedavao 17. sastankom Zajedničkog savjetodavnog odbora između Komiteta regiona EU i Crne Gore (ZSO), i ujedno bio i jedan od govornika na 7. Danu proširenja koji se održava u Briselu 6-7. jula o.g.

Teme 17. sastanka ZSO su „Pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji i uticaj na lokalni nivo“ i „Angažovanje mladih u loklanim politikama i društvu“.

dusan drvi 3

Predsjednik regije Veneto i ko-predsjedavajući ZSO-a Roberto Ćambeti je istakao da „ova vremena nisu najlakša – sa naglim poskupljenjem goriva i hrane, i naše privrede imaju posledice zbog rata u Ukrajini, a da se još uvek nisu u potpunosti oporavile od posledica pandemije. Međutim, ništa ne bi trebalo koristiti kao izgovor za centralizaciju. Mi koji svakodnevno živimo i radimo u svojim opštinama, gradovima, regionima i pokrajinama najbolje poznajemo potrebe i želje naših građana. Uloga lokalnih i regionalnih vlasti u budućnosti Evrope, uključujući i proces proširenja EU, može i treba samo da raste.“

O pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji i uticaju na lokalni nivo govorili su Petar Marković, ambasador Crne Gore pri EU, Tatiana Romon, iz jedinice za Srbiju i Crnu Goru, DG NEAR i Darko Mrvaljević, predsjednik Odbora za evropske inetgarcije i međunardnu saradnju u Zajednici opština.

Ambasador Marković je saopštio da „Crna Gora sprovodi intezivne aktivnosti u odnosu na ispunjavanje privremenih mjerila, podjetivši da je domaći zadatak iz vladavine prava naš ključni prioritet.“ Dotakao se pitanja potrebe uprošćavanja programskih procedura za kandidovanje EU projekata, kao i značajne prednosti jednake distribucije IPA sredstava na nacionalnom i lokalnom nivou.

O angažovanje mladih u loklanim politikama i društvu gvorili su Nora Korp, odbornica u opštini Langenzersdorf (Austrija) i Ammar Borančić, odbornik u opštini Bar.
Sljedeći sastanak ZSO će se održati u Crnoj Gori, krajem 2022. godine.

Na sastanku su učestvovali članovi ZSO iz Crne Gore: Petar Smolović, predsjednik opštine Bijelo Polje, Rajko Kovačević, predsjednik opštine Pljevlja i Veselin Vukićević, predsjednik opštine Žabljak, koji su sa kolegama iz EU razmjenili svoja razmišljanja o temama koje su bile predmet diskusije.

_____________________________________________________________

U procesu pristupanja Evropskoj uniji, u cilju pripreme crnogorskih lokalnih vlasti za obaveze koje ih očekuju u ovom procesu, formiran je Zajednički savjetodavni odbor izmedju Komiteta regiona EU i Crne Gore (ZSO).
Zajednički savjetodavni odbor između Komiteta regiona EU i Crne Gore formiran je odlukom Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i EU. Glavni cilj osnivanja je promovisanje dijaloga i saradnje između regionalnih i lokalnih vlasti EU i lokalnih vlasti Crne Gore. Ovakvim vidom saradnje crnogorske lokalne vlasti se pripremaju za budući rad u okviru EU nakon članstva. Zajednički savjetodavni odbor čine 8 članova Komiteta regiona EU i 8 predsjednika opština/gradonačelnika iz Crne Gore.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar