O vodi...

trgg ser 1

Voda je resurs koji zahtijva dužnu pažnju.

Vodosnabdijevanje građana Opštine Bar koji su priključeni na javni sistem vodosnabdijevanja u toku Ijetne turisticke sezone odvija se bez problema, a s obzirom na raspolozive kapacitete DOO"Vodovod i kanalizacija" Bar ovakva situacija će se nastaviti i tokom narednog perioda.

Vodosnabdijevanje na području Opštine Bar već duži niz godina na zadovoljavajućem nivou. Problemi u vodosnabdijevanju se javljaju u perifernim djelovima grada, najčešće u naseljima koja su se širila bez planskih rjesenja i adekvatne infrastrukture.

Opština Bar je jedna od rijetkih opština koja u ljetnim mjesecima nije uvodila restrikcije vode, osim za korisnike koji se snabdijevaju sa izvorišta Šustaš, kada zbog visokih temperatura vazduha, dolazi do smanjenja izdašnosti izvora i neophodno je uvođenje režima planske isporuke vode.

Do prekida u snabdijevanju vodom često dolazi i zbog prekida u protoku električne energija zbog čega dolazi do poremećaja dinamike rada pumpi što dovodi do zastoja u vodosnabdijevanju.

Visoke temperature i nepovoljni hidrološki uslovi uslovili i očekivani porast potrošnje vode, ali to u nijednom momentu nije dovelo u pitanje stabilnost sistema.

Trenutno se putem distributivnog sistema, iz sopstvenih izvorišta i sistema regionalnog vodovoda ,korisnicima usluga isporucuje 460 l/s vode, što je više u odnosu na nivo potrošnje koja je uobičajena za ovaj period.

Imajući u vidu da je osnovni cilj poslovanja obezbijeđenje dovoljne količine vode odgovarajućeg kvaliteta, ViK preuzima dodatne kolicine vode iz sistema regionalnog vodovoda i to 100 l/s, sto je na vecem nivou od minimalno ugovorenih količna za nekih 30%. Procjene potrebne količine vode baziraju se na stanju vodnih resursa, razvoju turističke sezone i fluktuaciji broja korisnika. U narednom periodu ViK ce preuzimati količinu vode koja je potrebna za zadovoljenje potreba korisnika, a u skladu sa tehničkim mogućnostima i kapacitetima.

Svi resursi sa kojima raspolaže ViK su dobro pripremljeni, preduzete su sve neophodne aktivnosti u cilju pripreme kvalitetne ljetnje turističke sezone kako bi se obezbijedile dovoljne količine vode i stvorili uslovi za njenu kontinuiranu isporuku.

I pored značajnih ulaganja i održavanja optimalne funkcionalnosti izvorišta, stojei cinjenice da se na smanjenje izdašnosti izvora, zbog nepovoljne hidrološke situacije tokom ljetnjeg perioda, ne može uticati.

Službe ViK-a  konstantno su angažovane na monitoringu stanja distributivnog sistema, što znači da se neprekidno prati pritisak, potrošnja i distribucija vode korisnicima naših usluga, kako usled eventualnih poremećaja ne bi izostala pravoremena rekacija.

S obzirom da  predstoji period sa izuzetno visokim dnevnim temperaturama koji zahtijeva povećanu potrebu za vodom, apelujemo na sve sugrađane da svojim savjesnim i odgovornim odnosom, kroz racionalno i namjensko korišćenje vode doprinesu da svi građani imaju uredno vododnabdijevanje, kažu u ViK-u

Ovo privredno društvo razumije potrebu za povećanom potrošnjom vode tokom ljetnih mjeseci, ali aktivnosti poput navodnjavanja zelenih površina i bašti, punjenje individualnih rezervozara i bazena, pranje trotoara i terasa i slične aktivnosti predstavljaju neracionalnu i nenamjensku potrošnju koja će biti kontrolisana i sankcionisana.Dodatnu sigurnost u kvalitet i kontinuitet sistema za vodosnabdijevanje pokazuju nam i redovne analize uzoraka vode za piće, koje pokazuju da je voda hemijski i mikrobiološki ispravna i bezbijedna za upotrebu.Prethodni period obilježila su značajna ulaganja u vodovodnu infrastrukturu ,njenu modernizaciju i rekonstrukciju, pa samim tim nameće se zaključak da se kontinuirano radi na poboljšanju sistema vodosnabdijevanja naročito u ljetnjem periodu, saopštili su iz ViK Bar.

foto: Sergej Zabijako

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar