In memoriam: Profesorica Zagorka Vuković

zagorka vukovic

Juče je, u krugu porodice, na mjesnom groblju na Žabljaku, pored supruga Momčila, sahranjena profesorica Zagorka Zaga Vuković.

Umrla je u 87. godini, dvije godine i tri i po mjeseca poslije svog supruga.

Njih dvoje su u Bar došli 1965. godine, kao mladi i naočiti profesori i intelektualci. S lakoćom i šarmom pronosili su svoje gospodstvo više od pola vijeka kroz Bar i čuvali visok ugled i dostojanstvo Barske gimnazije u kojoj su oboje radili do penzionisanja. Ostaće upamćeni kao izuzetno obrazovani ljudi, vrsni pedagozi i lingvisti, neskloni kompromisu bilo koje vrste sa svojom dušom i savješću.

Od profesorice Zagorke Vuković za Bar Info oprostio se jedan od njenih ponajboljih đaka, Tihomir Brajović:

Zaga

Za brojne generacije barskih gimnazijalaca Zagorka Vuković bila je jednostavno – Zaga. Sad, kad se opraštamo od nje, čini se da baš u tom sažetom imenovanju počiva onaj naročiti spoj oficijelnosti i familijarnosti, suzdržanosti i prisnosti koji je odlikovao jednu od najcjenjenijih profesorki jezika i književnosti u gradu pod Rumijom.

Uvijek besprekorno pripremljena za ono o čemu govori, s primjerno ozbiljnim shvatanjem nastavničke misije među mladima koji tek oblikuju svoja shvatanja i ličnosti, Zaga je u svakom momentu bila spremna na anegdotu i dosjetku, katkad praćenu ironijskim osmejkom ili zarazno zvonkim smijehom što plijeni slušaoce. Širokog obrazovanja i tradicijski pouzdanog razumijevanja umjetnosti i kulture, ona se, takođe, nije libila toga da učenike na sugestivan način upozna s živim, još nekanonizovanim, ponekad zvanično ne baš omiljenim pojavama i piscima koji bude radoznalost prema onome što prevazilazi puke školske okvire i programska interesovanja.

Cjelokupna pojava ove zaista posebne profesorke, od oblačenja i lične njege do govora, ponašanja i manira, odisala je tom delikatnom i u mnogo čemu neponovljivom ravnotežom. Drugi su bili atraktivni, glamurozni, uštogljeni, nedodirljivi, nehajni, neformalni; Zaga je staloženo i ujedno suvereno vladala učionicom kao uzor pedagoške smirenosti i postojanosti, promičući, zajedno sa svojim nerazdvojnim životnim i profesionalnim saputnikom Momčilom Momom Vukovićem, gimnazijskim holovima i barskim ulicama, i u vremenima koja tome nisu bila naklonjena, poput diskretnog ali izdaleka uočljivog oličenja pomalo skrajnute građanske solidnosti, pristojnosti i pouzdanosti.

Ako za svakim čovjekom ostane nešto poput egzistencijalnog otiska ili pečata, za Zagorkom Zagom Vuković nesumnjivo će u pamćenju naraštaja ostati rijetka posvećenost sopstvenom pozivu, lijepa odmjerenost i ljudska otmenost koja plijeni i onda kad njen nosilac više nije među nama.
Barinfo / Milan Vujović

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar