Najava: veče posvećeno Danilu Kišu.

 dan kish

U petak, 29. marta u 19 časova u Narodnoj biblioteci i čitaonici “Ivo Vučković” biće upriličeno veče posvećeno Danilu Kišu.

U programu učestvuju: Varja Đukić, glumica i rediteljka , Dragana Tripković, pjesnikinja i dramaturškinja i mr Janko Ljumović producent, redovni prof. FDU Cetinje.

U okviru večeri biće prikazan art video predstave Post scriptum po djelima Danila Kiša u adaptaciji Varje Đukić koja je izvedena na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta 2012. godine. CNP je producirao video predstave, snimatelj je Željko Bracanović, montaža Igor Bakić, režija Varja Đukić.

Danilo Kiš je rođen u Subotici 22. februara 1935. godine, od oca Eduarda Kiša, mađarskog Jevrejina i majke Milice Dragićević, Crnogorke. Prezime njegovog oca je u momentu kada se rodio bilo Kon ali je otac mađarizovao svoje prezime tj. promijenio ga u Kiš. Do 1942. godine je živio sa roditeljima u Novom Sadu, gdje je pohađao prvi razred osnovne škole, a zatim je prešao u Mađarsku, u očev rodni kraj, gdje je završio osnovnu školu i dva razreda gimnazije. Nakon odvođenja njegovog oca u Aušvic 1944. godine, sa ostatkom porodice je repatriran u Cetinje posredstvom Crvenog krsta. Tamo je Kiš živio do kraja svog školovanja.
Na Filozofski fakultet u Beogradu Kiš se upisao 1954. godine, a u septembru 1958. godine je kao prvi student diplomirao na katedri za opštu književnost. Kiš je jedan od najprevođenijih pisaca, dobitnik niza uglednih domaćih i prestižnih međunarodnih književnih nagrada.

 

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar