Prikupljaju se podaci za izgradnju LNG terminala

 volujjicca

Hoće li biti i gasno-turbinske elektrane u Baru ukoliko se ispune sve pretpostavke koje se tiču zaštite životne sredine?

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović: "Mislim da je izgradnja LNG terminala dobra opcija jer skladištite prirodni tečni gas i postajete jedna vrsta čvorišta, hub-a, kojem će gravitirati druge zemlje i otvarate mogućnost razvoja nekih novih opcija za grad i državu", rekao je Mujović u parlamentu odgovarajući na poslaničko pitanje Branislava Nenezića (SD).
Mujović je objasnio da su izgradnja terminala i elektrane u Baru dva kapitalna projekta sa snažnim potencijalom da utiču na Crnu Goru, a da je na nama da odmjerimo da li nam ti projekti donose nešto novo, da li su prosperittnei ili nas guraju u zonu rizika da ugrozimo ili devastiramo ono što imamo. Kazao je da Crna Gora na putu ka EU treba da ispuni dva zadatka - da do 2030. smanji emisiju ugljen-dioksida za 55 odsto i da do 2050. postigne potpunu karbonsku neutroalnost, a da se to postiže implementacijom obnovljivih izvora energije u energetski sistem.Zaključio je da gasno turbinsku elektranu i LNG terminal treba raditi samo onako kako propisuje potpisani memorandum.
Ministar Mujović je najavio da će predstavnici kompanije Vetington boraviti u Baru od 8. do 10. maja i prikupljaće određene informacije koje su im potrebne kako bi Vladi dostavile studije.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar