Program sjećanja na katastrofalni zemljotres 1979

trass 3

Povodom navršavanja 40 godina od katastrofalnog zemljotresa koji je 15. aprila 1979. zadesio Crnu Goru, a naročito razorne posledice ostavio u njenom primorskom dijelu, Opština Bar priprema program obilježavanja ovog događaja, kako bi na taj način odali počast sjećanju na sve ljudske i materijane gubitke,ali i doprinijeli efikasnijem upoznavanju i edukaciji šire javnosti o postupanju u vanrednim situacijama.

S ciljem upoznavanja javnosti sa svim organizacijama koje su pozvane da reaguju u vanrednim situacijama,a koje su dale nemjerljiv doprinos u ovom nemilom događaju, Opština Bar organizuje smotru koja će biti održana u poneđeljak, 15.aprila 2019. godine na platou ispred sportske dvorane “Topolica” u terminu od 09:00 do 14:00 sati.

Na smotri će uzeti učešće predstavnici operativnih jedinica za reagovanje u vanrednim situacijama–Direktorata za vanredne situacije MUP-a, Službe zaštite Opštine Bar, Uprave pomorske sigurnosti, Ratne mornarice VCG, CB Bar, Doma zdravlja, d.o.o. „Lovstvo” Bar, Opštinske organizacije Crvenog krsta, kao i predstavnici organizacija civilnog sektora koje dobrovoljno vrše aktivnosti zaštite i spašavanja - Izviđački odred “24.novembar”, Klub radio-amatera “Bar”, Ronilački klub “Južno more” i Planinarski klub “Rumija”.

trass 1

Poseban akcenat je stavljen na edukaciju najmlađih, pa će u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i vaspitno-obrazovnim ustanovama sa područja opštine Bar, u organiziovanim grupama smotri prisustvovati učenici osnovnih i srednjih škola kako bi se na očigledan način, na bazi metoda demonstracije, upoznali sa bezbjednosnim rizicima u vanrednim situacijama i stekli vještine za optimalno reagovanje.

trass 2

To je jedinstvena prilika da se učenici na jednom mjestu bliže upoznaju sa načinom rada navednih organizacija i razumiju njihov značaj za širu zajednicu. Imajući u vidu misiju navedenih organizacija, ovo je takođe prilika i da se promovišu vrijednosti humanosti, solidarnosti i zdravih stilova života.

trass 5

U večernjim časovima istog dana u Dvorcu kralja Nikole će se održati Multimedijalni događaj „Bar aprila 1979“ u terminu od 19:00-21:00 časova, gdje je predviđena izložba fotografija i projekcija dokumentarnog filma.Izložbu će otvoriti predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević,nakon čega će se održati tribina „Sjećanja koja opominju“ čiji su učesnici Jusuf Kalamperović,tadašnji potpredsjednik IO i komandant Štaba civilne zaštite,dr Ljubo Živković, tadašnji direktor Opšte bolnice Bar, Miloš Šušter,tadašnji potpredsjednik IO zadužen za obnovu i izgradnju i prof. Dr Srđan Janković sa Građevinskog fakulteta, Univerziteta Crne Gore. Moderator je novinar i publicista Željko Milović.

Oba događaja otvorena su za javnost , ulaz je slobodan.

Foto:arhiva/A.Baković

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar