Globalna neđelja preduzetništva -GEW

2

Ne čekajmo prilike, stvorimo ih zajedno!

Srednja ekonomsko- ugostiteljska škola i ove godine se pridružila obilježavanju Globalne neđelje preduzetništva-GEW (Global Enterpreneurship Week), najvećeg preduzetničkog događaja koji se obilježava u 160 zemalja svijeta. U periodu od 14 do 20. novembra biće organizovan niz predavanja i radionice za sve zainteresovane učesnike.

Program obilježavanja Globalne neđelje preduzetništva otvoren je panelom „Ne čekajmo prilike, stvorimo ih zajedno“, u kojem su učešće uzeli mr Tanja Spičanović, potpredsednica Opštine Bar, Saša Jovanovć, menadžer poslovnog inkubatora BSC-Bar; Suzana Mašanović,predstavnica ZZZCG-Biroa rada Bar, kao i Marko Nišavić, predsjednik „Preduzetničkog gnijezda“ Univerzitetu Donja Gorica. Moderatorka panela bila je direktorica škole, Tijana Vukčević, koja je svečano otvorila ovu manefestaciju. Pozdravljajući prisutne ona je istakla da globalna nedjelja preduzetništva predstavlja inicijativu koja treba da inspiriše mlade ljude da prihvate inovaciju, maštovitost i kreativnost i da pretvore svoje ideje u stvarnost. „Tokom ove neđelje sprovodićemo različite aktivnosti, čiji će učesnici biti uspješni preduzetnici i poslovni ljudi, predstavnici vladinog i nevladinog sektora, naši bivši i sadašnji učenici“,poručila je direktorica Vukčević.
Panelisti su u svom izlaganju predočili iz ugla institucija koje predstavljaju koje sve pogodnosti se nude mladim preduzetnicima ako hoće da otpočnu sa realizacijom svoje biznis ideje.

1


Potpredsednica Opštine Bar, mr Tanja Spičanović navela je da je preduzetništvo važan segment savremenog poslovanja i generator inovativnih ideja koje doprinose ukupnom razvoju društva. U tom smislu od posebnog je značaja podsticati preduzetničko djelovanje mladih. Ona je poručila mladima da kontinuirano rade na sebi, da prepoznaju i iskoriste svaku priliku za razvoj i usavršavanje,a iznad svega da njeguju i stiču preduzetničke kompetencije. „Preduzetničke kompetencije, taj duh za postignućem i entuzijazam koji je spreman da mijenja stvari i koji se opire rutiniziranim aktivnostima,ključan je za uspjeh u bilo kojoj oblasti“,naglasila je Spičanović.

3

Marko Nišavić je naglasio značaj kvalitetne pripreme učenika i studenata da postanu inovatori, preduzetnici i osposobljeni akteri XXI vijeka. On je govorio o neminovim promjenama kulturološki uvriježenih stavova o zaposlenju,kao i o novoj paradigmi svijesti koja preduzetništvo gleda kao nužnost. Veoma zanimljivom retorikom podstakao je mlade da preduzetništvo dožive kao avanturu,kao izvor slobode,jednom riječju kao „ludost“.
Svojim energičnim i šarmantnim izlaganjem panelisti su motivisali učenike da se uključuju i postavljaju pitanja. U interakciji učenika i panelista iznikle su i brojne biznis ideje,koje su ujedno i pokazatelji uspjeha ovog događaja koji je opravdao svoj naziv- „Ne čekajmo prilike, stvorimo ih zajedno!“

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar