Morsko dobro na potezu da ukloni, ili?

 jedrilka 1

Napuštena turska jedrilica "Cristal river" nasukala se kod Rafailovića...

Ko je nadležan?
Veliki talasi su napuštenu jedrilicu bacili daleko na obalu, a sada će prvo morati da se otkloni dilema ko je od crnogorskih državnih organa i službi nadležan i obavezan da ukloni ovaj napušteni brod.

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) čije su ekipe otkrile i pregledale nasukanu i napuštenu jedrilicu, formalno ima zakonsku nadležnost samo za uklanjanje i pomoć plovilima koja se nalaze na moru, ali ne i na obali kao što je to slučaj sa "Cristal river" koju su talasi izbacili mnogo dalje od linije gdje more dotiče kopno.

Da ovaj brod ne ostane nasukan kao svojevrstan nezvanični spomenik nelegalnim migrantskim tokovima na Jonskom i Jadranskom moru, na mjestu gdje ga je more izbacilo, sada će po svemu sudeći morati da se bave preduzeće Morsko Dobro koje u ime države gazduje obalnim pojasom i Uprava za katastar i džavnu imovinu jer se napuštena plovila smatraju državnom imovinom.

Da podsjetimo,
Jedrilicu je 1. oktobra u Jonskom moru na preko 260 milja od mjesta nasukavanja presreo patrolni čamac CP321 italijanske Obalske straže. Na "Cristal River" se nalazilo 55 ljudi – migranata koji su pokušavali da se iz Turske, ovim 11,6 metara dugim brodom domognu Italije.

jedrilka 3
Jedrilica koja je vila tursku zastavu, nije bila sposobna za plovidbu pa su pripadnici italijanske Obalske straže sa nje evakuisali sve migrante i "Cristal river" prepustili moru, a na krovu kabine ispisali sprejem poruku o njenom poreklu.
Izvor: Vijesti/ Siniša Luković
Foto: UPSUL Bar

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar