Kruzing sezona u Baru nije oborila najavljeni rekord po broju turista

krussingg

Kruzing sezona u Baru biće zatvorena 11.oktobra, a tokom ove sedmice najavljeno je uplovljavanje dva kruzera. Iako je ovogodišnja kruzing sezona u Baru počela kao nikada ranije, tokom zime, najavljeni rekord po broju turista nije oboren jer su otkazana tri od planiranih osam uplovljavanja kruzera “Horizon” čiji je kapacitet preko 2.000 putnika i članova posade.

Prema saznanjima portala Jedro, najveća svjetska kompanija za kružna putovanja MSC razmatra mogućnost da neki od njihovih kruzera u 2020.uplove u barsku luku što bi značilo kretanje kruzing turizma uzlaznom linijom u Baru.

Piše: Biljana Dabić

Putnički brod “Horizon'' španske kompanije Pullmantur najavljen je za četvrtak, a ''Marella Celebration '' britanske kompanije Marella Cruises trebala bi uploviti u petak i isplovljavanje ovog kruzera obilježiće i zatvaranje kruzing sezone koja je ove godine otvorena u februaru.
Podsjetimo, uplovljavanjem kruzera “La Belle de l’Adriatique” francuske kompanije CroisiEurope 20 februara počela je kruzing sezona u Baru. Ovim kruzerom turisti su u Bar dolazili preko gata 5, koji je u vlasništvu AD Luka Bar, a poslove agenture odradila je kompanija “Barska plovidba”. Brod “La Belle de l’Adriatique” , 111 metara dužine može primiti oko 200 putnika, ima oko 50 članova posade.

Iako je bilo najavljeno da će ova sezona biti rekordna po broju kruzera, dvadeset sedam, koji su trebali u Bar dovesti preko 26.000 turista, rekord nije oboren jer putnički brod španske kopmanije Pullmantur tri puta nije uplovio u luku Bar.

Prvo otkazivanje dogodilo se 11.jula. Kruzer “Horizon” čekao je na sidru slobodan saobraćaj, ali je luka Bar bila zatvorena do 9:00 zbog jakog vjetra. Za dva sledeća otkazivanja nije bilo objašnjenja zašto je “Horizon” zaobišao Bar.

Podsjetimo, kruzing turizam počeo se razvijati u Baru dolaskom turskog Global Ports Holdinga, u čijem vlasništvu je Port of Adria.
Dok je prošle godine kruzing sezona u Port of Adri počela u junu, u 2019. godini, traje od aprila kada je na gat kompanije Port of Adria vezan kruzer “Artania” njemačke kompanije “Phoenix Reisen” jedan od većih kruzera kojim turisti dolaze u Bar .

Osim njemačke kompanije na gatove Port of Adria i ove godine uplovljavaju kruzeri 'Horizon'' španske kompanije Pullmantur, i ''Marella Celebration '' britanske kompanije Marella Cruises. Kapaciteti ovih brodova su oko 2.000 putnika i po nekoliko stotina članova posade

Pored informativnog punkta Turističke organizacije Bar, od prošle godine Klaster turizma i kreativne industrije upotpunio je turistima sa kruzera sadržajnost ponude u Baru.
Prema našim saznanjima, pregovara se da sledeće godine u Bar uplove i kruzeri pomorske kompanije “MCS” Cruises, najveće svjetske kompanije za kružna putovanja, tržišni lider u Evropi i Južnoj Americi.

Brodovi ove kompanije tokom cijele godine plove Mediteranom i Karibima, i sezonskim itinererima su prisutni u Sjevernoj Europi, na Atlantiku, Južnoj Americi, južnoj Africi te Dubaiju, Abu Dabiju i Indiji.

Foto: Sergej Zabijako

auto klime bakovic 1