Velika pješačka tura izviđačkog odreda „Jadran“

be skal skaut 2

Jednodnevnom pješačkom turom na relaciji Bar – Stari Bar – Bijela Skala – Pinčići - Gornji Murići – Godinje – Virpazar u dužini od 36 km . izviđači izviđačkog odreda „Jadran“ iz Bara su obilježili početak sezone izviđačkih aktivnosti u prirodi.

Povodom obilježavanja 65 godina Saveza izviđača Crne Gore izviđači su odlučili da ovom pješačkom turom promovišu Bar na dvije obale i ujedno obilježe jubilej saveza kome pripadaju .

U maloj grupi , uz poštovanje mjera koje vladaju povodom virusa , težim putem preko planinskog prevoja Bijela Skala podno Rumije povezali su Bar i Virpazar . Zahtjevnu pješačku turu izviđači su realizovali u saradnji sa planinarima PSD Rumija jer su zahvaljujući njihovom odličnom markiranju planinarskih staza i koordinaciji sa Darkom Pepđonović uspjeli da povežu dvije barske obale bez problema .

Lagani uspon i zagrijavanje izviđači su započeli od Bara prema Starom Baru gdje su pored zidina Starog Bara krenuli prema mostu Menke . Zatim su krenuli prema Turčinima pa kanjonom rijeke Bunar nastavili put preko Baltine do Bijele Skale ( 912 nm ) . Na planinarskoj tački KT-14 su se upisali u knjigu i odmorili na stijenama sa kojih puca pogled prema Baru i albanskim planinama .

be skal skaut 3

Nastavak puta je obilježila divlja priroda i obilježena staza koja ih je preko Pinčića i Lukića dovela do Murića gdje su izašli na regionali put Virpazar – Ostros Sa pogledom na jezero i njegove prirodne ljepote u proljeće preko Marstijepovića , Seoca i Godinja stigli su u kasnim večernjim satima do Virpazara .

be skal skaut 1

Ovu prelijepu turu preporučuju svima željnim avanture koji su fizički spremni za dužu šetnju jer je njeno trajanje oko 12 sati , uz male pauze za uživanje u ljepotama barskog zaleđa .

Izviđački odred „Jadran“ će u skladu sa pravilima koja vladaju povodom aktuelne pandemije u narednom periodu nastaviti sa svojim aktivnostima u prirodi ,saopštili su čelnici izviđačkog odreda Jadran.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar