Poziv maslinarima za učešće na NYIOOC

barska st maslina

Rok prijave do 25 februara.

Društvo maslinara Bar pozva sve maslinare barske opštine, koji su ove godine proizveli vrhunsko ekstradjevičansko ulje, da dostave uzorak kako bi ušli u proces ocjenjivanja za učešće na takmičenju najboljih svjetskih ulja u Njujorku – NYIOOC.

Potrebno je da najkasnije do petka, 25. februara, bude urađena hemijska analiza i potom uzorak dostavljen Panelu na senzorsku analizu, za konačnu ocjenu. Najkvalitetnije ulje će, uz podršku Opštine Bar, biti poslato na najveće svjetsko takmičenje saopštili su iz Društva maslinara. 

“Učešće na najprestižnijoj svjetskoj manifestaciji ocjenjivanja ulja smo planirali još prošle godine, uz pomoć naših hrvatskih kolega, ali do realizacije nije došlo usljed već poznate epidemiološke situacije. Kod zapadnih komšija je učešće na NYIOOC stvar prestiža, tako da sada idu u nekoliko, nazovimo ih, reprezentacija – svaka regija ima svoje predstavnike, što im omogućuje postojanje i opstajanje brenda maslinovih ulja. Prošle godine je na NYIOOC u konkurenciji bilo 1.159 ulja iz 28 zemalja svijeta, a ove godine se i mi pridružujemo prvi put”, kazao je mr Ćazim Alković, predsjednik Udruženja maslinara Bara.

On dodaje i jedan kuriozitet – naime, poznati splitski publicista Nedjeljko Jusup je, u tamošnjim medijima, istakao da bi upravo ekstradjevičansko ulje od barske Stare masline moglo postati svjetska senzacija, ako na NYIOOC postigne uspjeh, “što je vjetar u leđa za nekoga ko je prvi put na ovakvom skupu”.

Maslinari sve informacije o propozicijama i mogućnošću samog učešća na NYIOOC mogu dobiti na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i na tel. 069/039-143.

Opštine Kotor, Podgorica i Tuzi su za svoje maslinare takođe prihvatile učešće, pa će maslinari i iz ovih gradova dostavljati uzorke Panelu, što se očekuje i za preostale primorske opštine.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar