Članovi udruge Olea iz Zadra posjetili Bar

zadranni

Saopštava Društvo maslinara Bar...

Društvo maslinara Bar i članovi Prvog crnogorskog panela za senzorsku ocjenu kvaliteta maslinovog ulja su imali zadovoljstvo da na kratko ugoste člaove Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja „OLEA“ iz Zadra. Nakon usputnog upoznavanja sa gradskim jezgrom Bara i demografskim karakteristikama kompletne Opštine Bar Zadrani su stigli u Stari Bar. Laganom šetnjom i razgledanjem zidina Starog grada i starobarske čaršije gosti su stigli do restorana Kaldrma vlasnika Dina Bećovića i njegove familije koji je uvjek spreman da Društvu maslinara Bar pruži podršku i primi maslinare a posebno goste iz Dalmacije.
Uz pripremljeno osvježenje u Kaldrmi, barski maslinari su sa gostima razgovarali o aktuelnostima u maslinarstvu i uljarstvu kao i o protekloj maslinarskoj godini koja se pamti kao veoma loša za cio region. Posebna pažnja u razgovoru je posvećena senzorskoj ocjeni kvaliteta maslinovog ulja kojom se bave kako gosti tako i domaćini, organizovana je i zajednička degustacija uzorka barskog maslinovog ulja vlasnika Orhana Babovića. Članovi udruge OLEA imaju dogogodišnje iskustvo u senzorskoj ocjeni kvaliteta maslinovog ulja i iskazali su spremnost da u svakom pogledu pomognu Prvom crnogorskom panelu da unaprijedi svoj rad. Predsjednik Udruge Olea Željko Vrsaljko i voditeljica panela Anastazija Milardović si istakli da će kolegama iz Crne Gore pružiti podršku u osnaživanju Prvog crnogorskog panela gdje god je to moguće.
Nakon prijatnog razgovora u Kaldrmi koji bi da nije bilo vremenskog ograničenja potrajao mnogo duže, druženje je nastavljeno posjetom maslinarskog kompleksa Džidžarin gdje su predstavnici Društva maslinara Bar goste upoznali sa svim njegovim karakteristima i potencijalima. Gostima su predstavljeni projekti koje je Društvo maslinara Bar realizovalo u Džidarinu kao štoje obnova starog mosta na Suvom potoku, izgradnja maslinarskog puta kroz Džidžarin, uređenje temelja crkve Sv. Urbana, putevima maslina i sl. Gosti su bili oduševljeni ambijentom u Džidžarinu a posebno veoma starim maslinama koje stotinama pa i hiljadam godina opstaju na ovom prostoru što predstavlja potencijal za stvaranje ekskluzivnog brenda.
Na obnovljnom mostu na Suvom potoku je napravljena zajednička fotografija gdje je iskorištena simbolika mosta koja predstavlja spajanje i prijateljstvo.
Barski maslinari se raduju što se sve više maslinarskih organizacija iz Dalmacije odlučuje da organizovano posjeti Crnu Goru da njihovi članovi vide sve njene ljepote a da poseban akcenat posjete bude crnogorsko maslinarstvo i uljarstvo. Prije mjesec dana u posjetu Baranima su bili maslinari sa Hvara članovi udruge Sv. Špirijun sada članovi udruge Olea. Barani se nadaju da će u narednom periodu biti i novih posjeta da će prijatelji koji se već duže vrijeme najavljuju ispuniti svoje obećanje i da će doći u Bar. Ove posjete su prilika da se razmjene znajna i iskustva ali što je još važnije prilika su da se prijateljstva maslinara učvrste i ojačaju.
Pored svih lijepih stvari o kojima su Barani pričali gostima sa Hvara i iz Zadra bilo je neprijatno objasnti kako to da Kuća maslina koja krasi Stari Bar još uvjek nije otvorena i kako to da za Društvo maslinara Bar tamo nema mjesta iako im je godinama u nazad na mnogim manifestacijama u Hrvatskoj Kuća maslina predstavljana kao projekat u čijoj realizaciji je Društvo aktivni učesnik odnosno projekat gdje će Društvo sa ostalim maslinarskim organizacijama Crne Gore biti domaćin.
Društvo maslinara Bar se zahvaljuje rukovodstvu i članovima Udruge Olea na posjeti, zahvaljuje se na pruženim savjetima i preporukama a posebno na prijateljskoj ponudi za pomoć kada je rad panela za senzorsku ocjenu kvaliteta maslinovog ulja u pitanju. Ovo sigurno nije kraj druženja i prijateljstva već će se ono nastaviti bilo to u Zadru ili u Baru.
Da bi se gosti u Baru prijatno osjećali i da bi osjetili iskreno prijateljstvo i dobrodošlicu potrudili su se Dino Bećović, Peko Pukić, Veselin Vulićević i Ćazim Alković.
U potpisu, Društvo maslinara Bar – Ćazim Alković, predsjednik

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar